Praatpaal: Twee uitzendingen over ‘Chemours en Papendrecht’

0
286
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – De komende twee weken (14 en 21 november) zijn de uitzendingen van Praatpaal Papendrecht geheel gewijd aan de uitstoot van Chemours en de gevolgen daarvan voor Papendrecht.

In de eerste uitzending op dinsdag 14 november (herhaling op donderdag 16 november om 10 uur) is wethouder Arjan Kosten te gast. Met hem gaan we het hebben over de geschiedenis en de huidige situatie van Dupont / Chemours in onze regio. We bespreken wat PFAS en GenX nu eigenlijk voor stoffen zijn en wat we weten over de gevaren van deze door Chemours uitgestoten stoffen.

Met wethouder Kosten hebben we het over de vergunningverlening. Wie verleent de vergunning? Hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer mag je een vergunning weigeren? Hoe wordt Chemours gecontroleerd en wordt er gehandhaafd? Waarom kan Chemours niet gewoon gesloten worden?

Wat er in de twee uur durende uitzending nog meer aan de orde komt
Er lopen twee juridische procedures tegen Chemours. Omwonenden hebben een rechtszaak aangespannen en ook de gemeentes zijn een procedure begonnen. In deze laatste procedure is er een tussenuitspraak van de rechter.

Er zijn gesprekken tussen de gemeenten en Chemours. Waar gaan die over?

Wat kun je nu wel of niet eten? Eieren van loslopende kippen? Groente en fruit uit je moestuin? Kun je het drinkwater drinken? Kun je in het zwemwater zwemmen? Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. We bespreken de adviezen voor omwonenden die hier uit zijn voortgekomen.

Tenslotte zal wethouder Kosten aankondigen dat er een inwonersbijeenkomst komt.

Praatpaal Papendrecht is een lokaal praatprogramma over politiek, cultuur, wetenschap en levensbeschouwing van Gerrit de Ruiter, Peter de Liefde, Hans Hulswit en René van Engelen: dinsdag van 20:00-22:00 uur op Papendrecht FM via website van RTV Papendrecht, in de ether op 105.0MHz. in de Drechtsteden en de Alblasserwaard en via uw digitale provider.