Illegale bingo in Dordrecht opgerold; 200 spelers aangetroffen

0
469

DORDRECHT – De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft afgelopen vrijdagavond in Dordrecht een illegale bingo opgerold. De bingo werd gehouden door een organisatie waar de Ksa al eerder tegen heeft opgetreden. Bij het evenement waren zo’n 200 bezoekers aanwezig, waaronder enkele minderjarigen. De acht leden van de organisatie riskeren een hoge boete.

De inspecteurs van de Kansspelautoriteit waren op basis van groepsapps en andere informatie op sociale media achter het tijdstip en de locatie van de illegale bijeenkomst gekomen. In samenwerking met de gemeente Dordrecht en de politie werd een inval gedaan. De Ksa wilde niet zeggen waar de illegale bingo plaatsvond.

Er werden in totaal zo’n 200 mensen en een flinke hoeveelheid prijzen aangetroffen en in beslag genomen. Het ging daarbij om zaken als dure merkkleding, schoenen en tassen. De waarde van deze spullen liep volgens een woordvoerder van de Ksa in de duizenden euro’s.

De 200 aanwezige bingospelers werden gemaand naar huis te gaan. Voor bingo’s geldt dat deelname aan een illegale bingo in principe ook strafbaar is, en dat minderjarigen sowieso niet mee mogen doen. Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren daarnaast een hoge boete. Dat geldt ook voor de acht mensen die tot de organisatie van de illegale bijeenkomst worden gerekend. Zij worden volgens de woordvoerder van de Ksa wel vervolgd.

De Dordtse Queens
De Ksa kreeg eerder melding van een organisatie die illegale bingo’s opzet, de ‘Dordtse Queens’. Via eigen pagina’s op Facebook werd voor de bingo’s reclame gemaakt. Na een melding door de Ksa bij Facebook werden deze pagina’s offline gehaald. Bij vervolgonderzoek door de Ksa bleek de organisatie op nieuwe pagina’s door te gaan met het reclame maken voor en organiseren van illegale bingo’s.

Het organiseren van bingo’s op locatie is in Nederland onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo mag een bingo in besloten kring zonder vergunning worden georganiseerd (bijvoorbeeld in een vriendenkring of verzorgingshuis). Ook verenigingen kunnen een bingo organiseren, mits deze voor een goed doel is en de prijzen een maximale waarde van €1550 hebben. Voor dit soort bingo’s kan een vergunning worden aan gevraagd bij de gemeente.

Dit is een artikel van onze mediapartner RTV Dordrecht.