Sheraja van der Ven (14) en Caitlyn Montijn (10) krijgen jeugdlintje

0
220
Foto: gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT – Op maandag 20 november zijn in Papendrecht de jeugdlintjes uitgereikt. Sheraja van der Ven (14) en Caitlyn Montijn (10) ontvingen uit handen van burgemeester Margreet van Driel de medaille, een oorkonde en een cadeaubon. Sheraja kreeg het jeugdlintje voor de aandacht die zij heeft voor het milieu en eenzame buurtbewoners. Caitlyn zorgt al van jongs af aan voor haar oudere broer, die chronisch ziek is, en staat ook daarbuiten altijd klaar voor anderen.

Burgemeester Margreet van Driel is enorm trots op deze twee jeugdige Papendrechters: “Het is prachtig dat zij zich op deze jonge leeftijd al inzetten voor de samenleving en de maatschappij. Dat wordt gezien door de mensen in hun omgeving, die hen hebben voorgedragen voor een jeugdlintje. Sheraja en Caitlyn zijn een inspirerend voorbeeld voor andere Papendrechters. Als college van burgemeester en wethouders hebben we dan ook besloten deze twee toppers in het zonnetje te zetten met de uitreiking van het jeugdlintje.” Het jeugdlintje is een gemeentelijke onderscheiding die uitgereikt kan worden aan Papendrechtse kinderen / jongeren tussen de 6 en 23 jaar oud die iets bijzonders doen of hebben gedaan voor medemens, cultuur, natuur of sport.

Voorbeeld
Sheraja (14 jaar) is dagelijks buiten te vinden, weer of geen weer. Ze houdt haar directe omgeving en soms daarbuiten met veel inzet schoon. Met haar grijpstok vult ze als ZAP-per vele vuilniszakken en is ze graag gezien in de wijk. Ze geeft hiermee een goed voorbeeld aan anderen. Sheraja is altijd bezig met het milieu en maakt anderen ook bewust dat afval niet op straat hoort. Tijdens haar basisschooltijd heeft ze zowel op haar school als bij de BSO een project gestart over het netjes opruimen van je afval. Er is veel waardering voor hoe zij zich inzet voor omgeving, mens en dier.

Daarnaast schrijft Sheraja kaarten aan oudere mensen die eenzaam zijn. Ze gaat ook regelmatig op bezoek bij eenzame buren in de wijk om een kopje thee te drinken. Soms helpt ze hen dan ook met een klusje. Sheraja maakt graag andere mensen vrolijk en beschildert daarom stenen (Happy Stones) die ze in de natuur legt zodat iemand ze kan vinden en hier blij van wordt.

Verzorgend
Caitlyn (10 jaar) is vanaf jongs af aan al gewend om te zorgen voor haar oudere broer. Haar broer is chronisch ziek en dat brengt heel wat met zich mee in het gezin. Het verzorgende zit er bij Caitlyn van nature in. Dit is ook te zien op de scouting, de basisschool en thuis. Caitlyn staat altijd vooraan om iemand te helpen of iets te regelen voor een ander. De juf op de basisschool onderschrijft dit van harte: “Caitlyn helpt eerst de andere kinderen uit de klas voordat ze aan haar eigen werk gaat.”

Toen ze recent zelf maanden in het ziekenhuis lag door een abces in haar nek ‘stuurde ze haar ouders naar huis’ om naar haar broer te gaan. Het is een goed voorbeeld van hoe Caitlyn altijd eerst aan een ander denkt en dan pas aan zichzelf.

Caitlyn laat nu voor de derde keer haar haar groeien om te doneren aan stichting Haarwensen. Ze vindt het heel belangrijk dat er pruiken gemaakt worden van echt haar voor kinderen die hun eigen haar door ziekte of behandeling zijn verloren. Ze verzorgt haar haar heel goed, want anders kan het niet goed genoeg groeien. En dit allemaal terwijl ze zelf niet eens lang haar wil hebben. Een andere warme kant van Caitlyn is dat zij haar speelgoed uitzoekt en dit verdeelt onder kinderen die veel minder hebben.

Foto: gemeente Papendrecht

Internationale Dag van de Rechten van het Kind en het jeugdlintje
Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. In 1989 is een verdrag aangenomen, om aandacht te besteden aan de speciale rechten van kinderen. Kinderen moeten we de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor hen van belang zijn.

De gemeente Papendrecht kent het jeugdlintje dat kan worden uitgereikt om jongeren te belonen voor de onbaatzuchtige inzet die zij tonen of hebben getoond voor de medemens, de cultuur, de natuur of de sport. De bijzonderheid van de activiteit, de uitstraling van de verdienste op de omgeving en de voorbeeldfunctie voor andere jongeren kunnen aanleiding zijn om jeugdigen te belonen met een jeugdlintje. De gemeente wil door het belonen van individuele bijzondere prestaties of initiatieven de actieve en positieve deelname van jeugd en jongeren in de samenleving stimuleren.