Lezing over Van Gogh aan de Seine

0
156
Vincent van Gogh, Bruggen over de Seine bij Asnières, 1887, Olieverf op doek, 53,5 x 67 cm, Sammlung Emil Buhrle, in langdurig bruikleen bij Kunsthaus Zürich.

PAPENDRECHT – De Volksuniversiteit Papendrecht organiseert op 14 december een lezing met als onderwerp Van Gogh aan de Seine. Dit gebeurt naar aanleiding van de tentoonstelling in het Van Goghmuseum.

Waarom schilderden de kunstenaars Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand aan de Seine vlak buiten Parijs? Kunsthistoricus Hoo Man Chan vertelt in een twee uur durende lezing hoe vijf ambitieuze postimpressionisten naar de oevers van de beroemde rivier trokken om te schilderen. Ze deden dat vooral bij Asnières, de voorstad van Parijs, die bekend stond als een idyllische groene plek waar stedelingen hun vrije tijd doorbrachten. De schilders kozen voor deze plek vanwege het veranderende landschap en de goede bereikbaarheid vanuit Parijs.

In de tentoonstelling in het Van Goghmuseum is te zien welke rol Asnières en de Seine hebben gespeeld in de artistieke ontwikkeling van belangrijke postimpressionisten als Van Gogh, Seurat, Signac, Bernard en Angrand.

De lezing start om 19.30 uur en de kosten zijn € 19,50. Inschrijven kan via www.vupapendrecht.nl of door te bellen naar 078-6154764. Het gebouw van de Volksuniversiteit bevindt zich aan Vondellaan 150.