Lijn 4 weg uit Wilgendonk: te weinig reizigers

0
270
Foto: Daniel Bleumink

PAPENDRECHT – Volgens de gemeente heeft Qbuzz de beslissing om de route van lijn 4/14 in te korten genomen omdat er steeds minder mensen gebruik maken van de bus in Wilgendonk. Het college van B&W antwoordt dit op vragen van de fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP).

Er waren in 2019 nog acht instappers per dag, volgens het college. Dat aantal zou in 2022 zijn teruggelopen naar gemiddeld iets minder dan twee per dag.

Volgens het college is een ander argument dat lijn 4/14 in de praktijk vaak te laat op het centraal station in Dordrecht aankomt. Dat wordt veroorzaakt door de brug over de Merwede. Wanneer buslijn 4 ingekort wordt, zou de verbinding minder vaak vertraging oplopen voor de reizigers naar station Dordrecht, is de redenatie. Volgens de gegevens van Qbuzz heeft ongeveer één op de vier reizigers uit Papendrecht het treinstation in Dordrecht als eindbestemming.

Opties
De gemeente benadrukt nogmaals dat de provincie verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. Toch biedt de gemeente naar eigen zeggen opties voor vervoer voor mensen die moeilijk ter been zijn.

“Voor de ouderen die niet zelfstandig naar de volgende OV-halte kunnen lopen (of niet kunnen instappen bij de halte Vijverpark en overstappen op het busstation), bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van de Drecht- en Wijkhopper. Hiervoor is wel een Wmo-indicatie voor collectief vervoer nodig”, aldus de gemeente Papendrecht.

“Daarnaast zijn we als gemeente bezig met de ANWB-AutoMaatjes. De bedoeling daarvan is dat vrijwilligers die in het bezit zijn van een auto gekoppeld kunnen worden aan mensen die een vervoersvraag hebben. Daarmee wordt van deur tot deur-vervoer tegen kilometervergoeding gefaciliteerd. Vanaf 20 december worden de eerste ritten gereden.”

Het college laat weten dat er regionaal een initiatief loopt om als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer te komen met een soort buurtbus. “Deze ontwikkelingen volgen wij op de voet”, aldus de gemeente. Verder belooft de gemeente dat zij de zorgen vanuit de bevolking over het openbaar vervoer zal overbrengen aan de provincie.

Bron: Het Kontakt/Klaroen