Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

0
210

REGIO – Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging voor de lozing van de PFAS-stof Trifluoracetaat (TFA) en verzoekt justitie dus om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht.

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht loost afvalwater op het gemeentelijke riool. Waterschap Hollandse Delta zuivert dit vervuilde rioolwater van Dordrecht op hun rioolwaterzuivering aan de Baanhoekweg en loost het water daarna in de Beneden-Merwede. Het waterschap kan het vervuilde rioolwater echter niet zuiveren van PFAS-stoffen als Trifluoracetaat (TFA) omdat rioolwaterzuiveringen daarop niet zijn ingericht.

Daarom komt de stof nu alsnog in de Beneden-Merwede terecht. Het waterschap vindt dit onaanvaardbaar, laat Heemraad Anne Mollema weten: “Via onze rioolwaterzuivering worden voor het milieu schadelijke stoffen op het oppervlaktewater geloosd. Terwijl het waterschap juist zorg wil dragen voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Dus doen wij aangifte.”

Dit is een artikel van Trevyn van Houwelingen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.