‘Veilig, overal en altijd​’

0
123
Foto: gemeente Papendrecht

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

PAPENDRECHT – Zaterdag 25 november is de ‘Orange the World campagne’ gestart en deze duurt tot 10 december 2023. Het thema dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, op studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide (moord op vrouwen).

#medestander
Met dit thema wil Orange the World de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aan denken, maar overal in de samenleving plaatsvindt. En vooral ook dat je op al die plekken #medestander kunt zijn. Orange the World geeft in de campagne aan: je kunt helpen door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk. Je kunt helpen door ertussen te gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in de metro. Je kunt helpen door een steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Je kunt helpen door een teamgenoot te helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven.

Als iedereen #medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven, dan kunnen we met z’n allen geweld de wereld uit helpen. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

Aandacht voor Orange the World
De gemeente vindt het belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp. Het gemeentehuis is van 25 november tot 1 december als het donker is oranje gekleurd en er hangt een banner met de tekst ‘Stop geweld tegen vrouwen’. Hiermee vragen we aandacht voor dit thema. Wethouder Jaco van Erk: “Geweld tegen vrouwen vinden we als college onacceptabel. Helaas komt het ook in Papendrecht wel voor. Om deze vrouwen te helpen en écht naast hen te staan, werken in Papendrecht onder meer Veilig Thuis, Sterk Papendrecht, Suppord en de gemeente samen.”

Activiteiten
De bibliotheek richt een boekentafel in. Dit doen zij om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Zij tonen hier verhalen die lezers kunnen inspireren, ontroeren, kracht geven, troost bieden en aansporen tot actie om geweld tegen vrouwen te stoppen. Bijvoorbeeld door inspirerende boeken over sterke vrouwen, autobiografieën van personen die te maken hebben gehad met geweld en alle boeken waarin de rechten van vrouwen en meisjes centraal staan.

Ladies’ Circle Alblasserwaard organiseert dinsdag 28 november een bijeenkomst voor Orange The World. Er komt een spreker,, is er ruimte voor een gesprek, een film en nazorg. Om te helpen het onderwerp bespreekbaar te maken, informatie te verstrekken en hulpkanalen aan te bieden. Om die reden is er een vrije inloop en is de bijeenkomst gratis. Voor meer informatie https://lc35.ladiescircle.nl/orange.