Tuinvogeltelling 27 januari 2024

0
168
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Zaterdag 27 januari doet de Natuur- en Vogelwacht mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Voor kinderen (en hun ouders) is er gelegenheid om te komen tellen. In de tuin is een vogelvoederplaats waar pindaslingers, vetbollen, strooivoer en nog meer lekkers voor de vogels is opgehangen of gestrooid. Vanuit de kinderhoek kunnen de tuinvogels gemakkelijk bekeken en geteld worden.

Er zijn ook kleurplaten, voedertips en vogelboekjes. Het is de bedoeling dat een teller ca. 30 minuten alle vogels in de tuin telt en noteert. Vooraf kan thuis de website www.tuinvogeltelling.nl geraadpleegd worden om alvast wat vogelkennis op te doen.

Er is nog een extra activiteit. Kinderen kunnen een dennenappel versieren met vogelpindakaas en strooivoer en mee naar huis nemen om in de eigen tuin op te hangen. (handig als je daarvoor een bakje meebrengt om de dennenappel te kunnen vervoeren).

De tuinvogeltelling wordt in de winter gehouden omdat dan juist de vogels eten en beschutting zoeken in de tuinen. Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter. U kunt dus thuis ook mee doen!

Ook is het belangrijk om het hele jaar door te zorgen voor een tuin waar de vogels graag komen. Dat kan door uw tuin vogelvriendelijk in te richten. Het advies is om te zorgen voor:
Voedsel -struiken met bessen en planten met veel zaden-
veiligheid -struiken waarin vogels kunnen vluchten-
voortplanting -nestkasten en plekken waar vogels een nest kunnen bouwen-
variatie -hoge en lage beplanting-
In de winter niet alle afgestorven planten weghalen. Want daarin kunnen insecten zich verschuilen. Die insecten zijn weer belangrijk voor de vogels.

Alle tellers zijn tussen 13:00- en 16:00 uur van harte welkom.
Streeknatuurcentrum
Matenaweg 1
3356 LS Papendrecht 0184-412618
www.nvwa.eu
Wilt u meer informatie? educatie@nvwa.eu