Dordtse Decemberdagen duren nu twee weken

0
166
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – De Sint heeft het land nauwelijks verlaten en veel mensen kijkt al reikhalzend uit naar kerst. In Dordrecht betekent dit dat de decoraties weer uit de kast worden getrokken en dat de stad voor de vierde keer wordt klaargemaakt voor de jaarlijkse Dordtse Decemberdagen. Het evenement, georganiseerd door Dordrecht Marketing en de Dordtse binnenstadsondernemers van de POBD, is teruggebracht naar twee weken.

Werd er vorig jaar nog een hele maand voor de Decemberdagen uitgetrokken, dit jaar zijn alle evenementen in ruim twee weken gegoten voor een goed gevuld programma. Met de succesvolle lichtjesroute Dwaalspoor, een kleine intieme decembermarkt en een Winterplein.

Het oorspronkelijke idee achter de Decemberdagen stamt nog uit de dagen dat kerstinkopen gedaan werden met een mondkapje op. Om evenementen te kunnen spreiden werd toentertijd gekozen voor een evenement van een maand. Nu er minder zorgen zijn om de volksgezondheid kunnen de verschillende onderdelen weer dichter op elkaar gepland worden, dus duren de decemberdagen dit jaar van 15 tot en met 31 december.

De Dordtse Decemberdagen worden op 15 december feestelijk afgetrapt met de Santa Run en de Christmas Sing-a-long op het Stadhuisplein, die diezelfde avond twee maal plaatsvindt.

Kleinere opzet
Voor diegenen die met weemoed terugdenken aan een wandeling langs sfeervolle marktkraampjes op de Voorstraat, Grote Markt en Nieuwe Haven zal de nieuwe Decembermarkt wellicht wat tegenvallen. Een rondje struinen door verschillende straten zit er ook dit jaar niet in, want de nieuwe Decembermarkt is een stuk kleiner en zal tussen het Stadhuis en de Grotekerksbuurt staan. In het weekend 16 en 17 november is de markt, bestaand uit een paar dozijn kraampjes, open voor bezoekers.

In de kerstweek is de tuin van de Grote Kerk opgeleukt. Op dit Winterplein, dat daar is ingericht van 26 tot en met 30 december, staan chalets waarin Dordtse ondernemers hun waren tonen. Voor kinderen staat er een draaimolen waar ze een gratis rondje mogen maken. Voor de oudere bezoekers is er een klein muziekpodium opgezet.

Winkelpubliek
De Dordtse binnenstad is voor de komende twee weken extra aantrekkelijk gemaakt met kerstversiering, straattheater in de weekends en ruimere openingstijden. Van 18 tot 22 december is er de mogelijkheid cadeaus gratis te laten inpakken bij lunchroom Den Witten Haen aan de Groenmarkt. Op 22, 23 en 24 december is de gratis inpakservice te vinden in de FC Dordrecht-fanshop op het Achterom.

De Dordtse Decemberdagen worden met oud en nieuw afgesloten met de vuurwerkshow op het Drierivierenpunt. Voorheen was die show in handen van de gemeente Dordrecht, recent werd bekend dat Dordrecht de handen ineen slaat met buurgemeenten Zwijndrecht en Papendrecht om een grotere show op touw te zetten.

Dit is een artikel van Trevyn van Houwelingen voor onze mediapartner RTV Dordrecht.