Als I. een halve fles whisky opdrinkt, richt hij zich tegen scootmobielers: ‘Hier die kar’

0
160
Archieffoto: politie Dordrecht

DORDRECHT – Twee oude mannen schrikken zich kapot als ze vorig jaar in het centrum van Dordrecht bijna van hun scootmobiel worden beroofd. De 21-jarige verdachte S. I. wordt bestraft met een forse taakstraf, werd woensdag duidelijk in de rechtbank.

Al snel tijdens de zitting wordt duidelijk dat alcohol de boosdoender is. De scootmobielers, mannen van in de zeventig, rijden in oktober vorig jaar aan het Kromhout als een van de mannen ineens bij zijn nek wordt gegrepen. “Hier die kar, hier die kar”, horen ze een jongen schreeuwen. Als de andere scootmobieler in wil grijpen, ziet I. zijn kans schoon en gaat op de andere scootmobiel zitten. Zonder succes: het voertuig valt om en de verdachte loopt weg.

Snel aangehouden
Even later wordt hij opgepakt nadat een getuige alarm heeft geslagen bij een politiesteunpunt in de buurt. Agenten grijpen in en houden de man, die bij het Leger des Heils in de buurt woont, al snel na zijn daad aan.

Diezelfde dag lag hij ook bovenop een reclamebord van een winkel aan de Vriesestraat. De rechter laat een foto in de aangifte zien die vanuit de winkel is gemaakt. De eigenaar van de winkel heeft aangifte gedaan en wil dat I. de kosten van het nieuwe bord betaalt.

‘Ik was een beetje dronken’
I. is woensdag niet aanwezig in de rechtszaal, maar verklaarde na zijn aanhouding tegen de politie dat hij niet weet waarom hij de scootmobielers het leven zuur maakte. “Ik was een beetje dronken”, laat hij optekenen.

Tijdens de zitting zegt zijn advocaat dat het ‘langzamerhand beter gaat’ met de Dordtenaar, die na het afronden van zijn mavo vanwege zijn basketbaltalent naar de Verenigde Staten vertrok. Corona gooide echter roet in het eten: hij kwam terug naar Nederland, maar daar kon hij nergens terecht. “Hij wil geholpen worden en is nog jong. Het ging altijd goed met hem, in coronatijd kwam hij op straat en nu zit hij op het kantelpunt. Soms gaat het goed, soms niet.”

Begeleiding
De advocaat vindt een taakstraf passend, in tegenstelling tot een celstraf. “Het is heel vervelend voor de scootmobielers, maar het was geen overval met extreem veel geweld. Ik denk dat hij weinig heeft aan straf, wel aan begeleiding.”

De officier pleitte even daarvoor voor een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. De kosten van het gesloopte bord wil ze ook op I. verhalen. De rechter gaat in die eis mee. “De beroving is dusdanig erg, want hij wil twee mensen van hun scootmobiel beroven. Deze straf is rechtvaardig.”

Dit is een verhaal van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.