Dordtse Prins Clausbrug genomineerd voor internationale prijs

0
151
Foto Prins Clausbrug: Topview Luchtfotografie, Michael Limburg

DORDRECHT – De Prins Clausbrug in Dordrecht is genomineerd voor de ‘Benelux Steel Bridge Contest’. Dat is een nieuwe tweejaarlijkse internationale wedstrijd om brugprojecten, waarbij staal wordt toegepast, voor het voetlicht te brengen. De Prins Clausbrug is genomineerd in de categorie ‘fiets- en voetgangersbruggen’.

De Prins Clausbrug, die de wijk Stadswerven en de binnenstad van Dordrecht verbindt en goed zichtbaar is vanuit Papendrecht, werd in oktober 2021 geopend door prinses Beatrix. Bijzonder aan de brug is onder meer de constructie van het contragewicht dat in de mast van de brug is verwerkt. Door middel van twee hydraulische zuigers wordt de mast naar voren bewogen, waardoor de mast als contragewicht het brugdek omhoog duwt. Dit bewegingsmechanisme is niet eerder toegepast in een brug en daardoor uniek in de wereld.

De concurrentie voor de Prins Clausbrug komt bij deze nominatie uit Nederland en België, waaronder de Cirkelbrug in Almere en de fietsbrug Tegenbosch in Eindhoven.

De Prins Clausbrug won eerder de Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur. De winnaars van de Benelux Steel Bridge Contest worden bekendgemaakt op 27 februari in Antwerpen.