Espenhof is 32e Lief en Leedstraat

0
247
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Met de aansluiting van de Espenhof is Papendrecht nu 32 Lief en Leedstraten rijk. Twee vrolijke bewoners hebben zich aangemeld als zogenoemde gangmakers. Het appartementencomplex in de Espenhof heeft een ruimte waar bewoners elkaar ontmoeten, spelletjes doen of gewoon een kopje koffie drinken. Lief en Leed is daar een mooie aanvulling op. Maar wat is eigenlijk een Lief en Leed straat en… wat is een gangmaker?

Aandacht voor elkaar
In een Lief en Leedstraat hebben bewoners extra aandacht voor elkaar. Als dat nodig is en soms ook zomaar. Gewoon, omdat iedereen ervan opknapt. Het is een leuke, laagdrempelige manier om er (meer) voor elkaar te zijn, zeker ook nu rond de feestdagen.

De gemeente ondersteunt sinds begin dit jaar Lief & Leedstraten met een geldbedrag van €150,- en leuke burenkaartjes voor iedereen in de straat. In een buurt waar mensen elkaar kennen is het woongenot, de saamhorigheid en het gevoel van veiligheid groter.

Foto: aangeleverd

Gangmakers
Gangmakers zijn de mensen die het Lief en Leedpotje promoten en beheren onder de bewoners van de straat. De gemeente helpt hen met flyers, stickers, kaarten, tasjes en regelmatige initiatieven. Begin december konden gangmakers voor alle straatbewoners een Lief & Leed een kerstbal en kerstkaart ophalen. Deze worden vervolgens door de gangmakers aan hun buren uitgedeeld. Dit zorgt direct weer voor contact en biedt een kans om het Lief & Leedpotje opnieuw onder de aandacht te brengen.

Ervaringen in bestaande Lief en Leed straten
Het contact met buren binnen de deelnemende straten is heel divers. In sommige straten is de band al hecht, terwijl in een andere straat buren elkaar nog niet (goed) kennen. Dan biedt het Lief & Leedpotje een mooie start om het contact op gang te brengen. Gangmakers laten weten dat er echt wat in beweging komt: ‘Waar we voorheen langs elkaar liepen, maken we nu wel een praatje!’.

Veel Lief & Leedstraten organiseren iets in de straat op Burendag. Maar er zijn ook voorbeelden van bewoners die met elkaar een buurtbakkie of buurtlunch organiseren.

Voorbeelden van lieve en leuke attenties die al zijn rondgebracht:
⁃ een bloemetje voor nieuwe buren;
⁃ een fruitmandje voor een buurvrouw die uit het ziekenhuis kwam;
⁃ een presentje voor een alleenstaande oudere man;
⁃ een knuffel voor een pasgeboren baby;
⁃ een kaars als symbolisch lichtpuntje.

Op uitnodiging van de gemeente komen gangmakers 1 a 2 keer per jaar bij elkaar in het Lief en Leedcafé om ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen.