Hier gaat al het plasticafval uit de Drechtsteden heen: ‘Vijf miljoen kilo per jaar’

0
112
Mike Coppens, foto: RTV Dordrecht

DRECHTSTEDEN – Honderden gele zakken vallen op de grond in een enorme Dordtse loods. De inhoud: kilo’s plasticafval uit de Drechtsteden. Mike Coppens werkt op de plek waar al het plastic uit onze regio wordt verzameld en gesorteerd. “We weten precies waar we op moeten letten.”

Al snel nadat Mike de grote hal binnenloopt, komt de eerste vracht binnen. “Het is een flinke hoeveelheid, al persen we in de wagen ook samen om er zo veel mogelijk in te krijgen”, legt hij uit.

Flinke sorteerklus
Als de zakken zijn gestort, trekt een sorteerkraan de vracht uit elkaar. Dan is het tijd om niet-plastic eruit te halen. “Dit is geen plastic, die gaat bij het restafval”, wijst Mike naar een slipper die hij tussen de hoop zakken ziet. Een koffiecup wacht even later hetzelfde lot. Al het niet-plastic dat eruit wordt gevist, wordt in een restafvalcontainer gegooid. De rest belandt, hoe kan het ook anders, in een enorme container voor plasticafval.

Foto: RTV Dordrecht

Medewerker Brian controleert de lading en schrijft op hoeveel procent van het plastic door kan naar de eindverwerker. Bij de vracht met de slipper is dat 95 procent, maar er zitten ook ladingen tussen waarvan maar 40 procent goedgekeurd wordt. “Bij sommige vrachten staan we een uur te sorteren”, beseft Mike.

Het goedgekeurde plasticafval gaat vervolgens naar verschillende eindverwerkers toe. “Dan gaat het over een sorteerlijn en halen ze alles uit elkaar. Wij hebben in ieder geval het voorsorteren gedaan, dus dit zou voor het grootste gedeelte recyclebaar moeten zijn. Van die stromen maken ze weer nieuwe producten en dat is eigenlijk ons doel.”

In een jaar ziet Mike van alles voorbij komen. “Na de zomer zie plastic zwembaden, na Kerst de kerstverlichting.” Iedere dag rijden er tussen de 15 en 20 voertuigen rond in de regio die plastic inzamelen, in totaal zo’n 5 à 6 miljoen kilo per jaar.

Bekijk hier een reportage over de reis van het plastic uit de Drechtsteden: