Hoogwater in Dordrecht valt mee, met dank aan de Maeslantkering

0
319
Bij de Appelsteiger, foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Het waterpeil in Dordrecht tikte donderdagnacht net niet de twee meter aan. Wel stonden er twee steigers – de Appelsteiger en Kraansteiger – blank. Dat het water niet hoger kwam, was vooral te danken aan de automatisch gesloten Maeslantkering bij Hoek van Holland.

De Maeslantkering ging donderdagavond voor het eerst automatisch dicht sinds de opening in 1997. Door de sluiting lag het waterpeil een stuk lager: in Dordrecht waren er nauwelijks problemen door storm Pia.

Verwachting bijgesteld
Rijkswaterstaat voorspelde donderdagmiddag nog een peil van 2,40 meter boven NAP in de nacht. Uit voorzorg werden er op verschillende plekken zandzakken geplaatst en uitgedeeld. Door het sluiten van de Maeslantkering werd de verwachting bijgesteld naar 1,79 meter.

Pottenkade, foto: RTV Dordrecht

In de vroege vrijdagochtend ging de Maeslantkering weer open. In de middag, rond 12:30 uur, werd een waterstand van 1.90 meter verwacht. Er kwamen geen kades onder water te staan. “Doordat de kades ter hoogte van de bebouwing hoger zijn dan aan de waterkant, is de kans beperkt dat water ook de panden bereikt. We adviseren bewoners van lage panden om alert te zijn”, meldde de gemeente donderdagavond.

Ook aan de Papendrechtse oevers stond het water hoog. De gemeente plaatste onderstaande foto van de waterbushalte aan het Havenhoofd.

Foto: gemeente Papendrecht

Dit is een artikel van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.