Rivierengebied is kletsnat

0
169
Een wel opkisten bij Zaltbommel, foto: waterschap Rivierenland

REGIO – De afgelopen week viel er veel neerslag. Samen met de kwel van de huidige hoogwatergolf zorgt dit voor volle sloten. Dit meldt het waterschap Rivierenland. Overal in het rivierengebied is het kletsnat. Waarschijnlijk merk je dit ook in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld plassen in de tuin of op het weiland. Water dat in de sloot terechtkomt, kan het waterschap afvoeren.

Wat doet het waterschap
Op dit moment pompen alle gemalen van Rivierenland op de maximale capaciteit. Peilbeheerders en technici werken de klok rond om alles draaiende te houden. Een droge middag of nacht geeft een beetje lucht, op die momenten stabiliseren of dalen de waterpeilen.

Alle gemalen pompen voor het eerst tegelijkertijd
Niet eerder pompten alle gemalen in het Land van Maas en Waal tegelijk op vol vermogen uit naar de Maas. Het Hollands-Duits gemaal in Nijmegen pompt onafgebroken om de vele kwel uit de Ooijpolder aan te kunnen.

De Linge verwerkt nu veel water uit de Beneden-Linge en de Vijfheerenlanden. Sinds Kerst draait het Kolff gemaal in Hardinxveld-Giessendam onafgebroken op volle toeren. Om het Merwedekanaal te ontzien, sloot met kerst al de Arkelse Damsluis.

In de Alblasserwaard draait het JU Smit gemaal in Kinderdijk sinds vorige week onafgebroken met drie vijzels.

Dijkbeheerders inspecteren ook vandaag weer
Dijkbeheerders zijn druk met het inspecteren van de dijken langs de Waal en NederRijn. Zij letten speciaal op schade door graverij van dieren, drijfvuil en op wellen. Waar wellen een risico kunnen vormen voor de dijk, nemen we standaard maatregelen. Zo zijn op verschillende plekken wellen ‘opgekist’: een ring van zandzakken zorgt voor tegendruk, waardoor het risico van de wel afneemt.

Een wel opkisten bij Zaltbommel, foto: waterschap Rivierenland

Bron: waterschap Rivierenland