Vuurwerkverkoop van start; afsteken mag nog niet

0
197

REGIO – Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat het bij vuurwerkliefhebbers weer begint te kriebelen. Vanaf donderdag kunnen zij hun slag slaan: er mag officieel vuurwerk verkocht worden, een dagje eerder dan normaal.

Er mag altijd op drie dagen legaal vuurwerk worden gekocht. Dit jaar zijn dat 28, 29 en 30 december. Omdat oudejaarsdag op een zondag valt, is 31 december geen verkoopdag.

Met afsteken moet je officieel nog wel even wachten. Dat mag pas vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Wie voor of na die tijd al vuurwerk afsteekt, riskeert een boete.

Vuurwerkvrije zones
Je mag bovendien niet overal vuurwerk afsteken. Sinds de jaarovergang van 2019 naar 2020 is de gehele Dordtse binnenstad vuurwerkvrij. Je mag ook niet knallen in de Biesbosch, bij scholen, ziekenhuizen, parken en verzorgingstehuizen.

Geen vuurwerkverbod, wel vuurwerkvrije zones
In Papendrecht mag je in 13 vuurwerkvrije zones niets afsteken, maar er geldt geen algeheel vuurwerkverbod. Steeds meer gemeenten kiezen daar wel voor. Deze jaarwisseling geldt in zestien gemeenten een algeheel vuurwerkverbod. Dat zijn er vier meer dan afgelopen jaar, blijkt uit onderzoek van de NOS. Arnhem, Eindhoven, Tilburg en Amersfoort hebben zich dit jaar aangesloten bij de gemeenten die vuurwerk willen uitbannen. Daarmee wonen 3,1 miljoen Nederlanders (18 procent van de bevolking) in een gemeente met een vuurwerkverbod. Volgend jaar gaan ook Zwolle, Zutphen en Ede meedoen. Het lokale vuurwerkverbod wint dus langzaam maar zeker terrein.

In Dordrecht gaan er ook stemmen op voor zo’n verbod, maar in de Dordtse gemeenteraad haalde het plan nooit een meerderheid van de stemmen.

Vuurwerkshow
Wie zelf geen vuurwerk wil afsteken maar er wel graag naar kijkt, kan om middernacht terecht op het Groothoofd. Op het Drierivierenpunt wordt een vuurwerkshow georganiseerd. Dit jaar betalen Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht hieraan mee.

Dit is een verhaal van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.