Al bijna 10.000 euro opgehaald voor Jaime

0
134
Foto: Rijnmond

DORDRECHT – Jaime Quant uit Dordrecht kreeg deze zomer de schrik van zijn leven. Hij vond een eindafrekening voor gas van zijn vorige huis van bijna 70.000 euro op de mat. Hij belandt met zijn verhaal in het tv-programma Radar en ook bij Rijnmond besteden ze er aandacht aan. En dat leverde heel veel reacties op, ook in de vorm van donaties.

Wat was er precies aan de hand? Vier jaar woonde hij met veel plezier in een antikraakpand in het centrum van Dordrecht. Na de mail die hij in augustus kreeg van energieleverancier Eneco worden de herinneringen aan het huis een stuk minder leuk. “Alstublieft, uw eindnota” staat in de mail, met daaronder een bedrag van ruim 68 duizend euro voor 27 duizend kuub gas. Na tussenkomst van Radar kwam Eneco met een herberekening: Jaime moet nog ruim 11.000 euro betalen. Dat is fors lager, maar voor hem nog steeds een ongelooflijk bedrag.

“Ik leef best zuinig en betaalde het laatste jaar 450 euro per maand. Ik had me ook al kunnen voorstellen dat ik iets had teruggekregen. Zelfs met de huidige torenhoge prijzen lijkt mij die 11.000 euro echt onmogelijk”, vertelde Jaime eind december. “Meerdere mensen zeiden dat als ik een crowdfunding zou starten, dat ze me graag zouden steunen.”

Poëzie voor Energie
Zo gezegd, zo gedaan. Maar Jaime, die naast zijn werk bij de bibliotheek ook dichter is, wil niet zomaar geld krijgen. Hij wilde er iets voor terug doen. Zo werd de actie Poëzie voor Energie geboren. “Iedereen die 25 euro of meer doneert kan wat steekwoorden achterlaten en dan schrijf ik een persoonlijk gedicht voor ze om er toch nog een positieve draai aan te geven. Mensen kunnen kiezen uit een gedicht over zichzelf of vrienden of familie. Zo kan ik er nog een kleine dienst voor leveren.”

De actie is een succes. De teller staat nu bijna op 10.000 euro en het streefbedrag komt dus in zicht. Ongelooflijk voor Jaime, die een dag nadat de website online kwam reageerde. Toen stond de teller al 2000 euro. “Het is echt surrealistisch na zo’n gekke en zware tijd. Bovenal is het natuurlijk heel mooi dat mensen zo meeleven en zoveel voor me willen doen.”

Over het geld hoeft Jaime zich dus geen zorgen meer te maken. Maar hij blijft zich afvragen hoe hij ooit zo’n hoge rekening heeft kunnen ontvangen. “Ik kan het niet duiden en dat maakt het vreemd. Daarom is het niet acceptabel voor me,” vertelde Jaime in november. “Als ik een fout heb gemaakt is dat vervelend, maar moet ik betalen. Maar dan snap ik het tenminste en dat antwoord is er nu niet. Help me duiden hoe dit verschil is ontstaan. Hoe kan dit vanuit één woning? Is er een externe factor die ik niet heb gezien? Ik weet het niet.”

Dit is een verhaal van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.