Papendrechters Patrick en Corina leefden afgelopen dagen in -40 graden in Zweeds Lapland

0
233
© Privé

ZWEEDS LAPLAND – Dat is pas koud: -43,6 graden Celsius werd er de afgelopen dagen op het hoogtepunt gemeten in Zweden. Met vijf graden in Nederland is dat een wereld van verschil. Papendrechters Patrick (40) en Corina den Braber (40) en hun twee kinderen Jayden en Dylan wonen al bijna twee jaar in Zuid-Lapland in Zweden en hebben daar een camping, in die ijzige kou dus. “Onze auto had wel even moeite met starten, maar met motorverwarming kom je een heel eind.”

Hoeveel graden de thermometer precies heeft aangetikt in hun woonplaats Frederika, dat weet Patrick niet. “Na -40 graden kan hij helaas niet meer meten, maar waarschijnlijk heeft hij de -41,6 graden wel gehaald”, lacht hij aan de telefoon. “De gevoelstemperatuur ligt dan wel echt een stuk lager, meer richting de -50 graden. Dus ja, dat is koud.”

De thermometer stopt zelfs met meten: verder dan -40 kan hij niet © Privé

De laatste gasten die de afgelopen dagen op hun camping hebben verbleven, zijn inmiddels richting huis vertrokken. “Een paar Nederlanders hebben een aantal dagen langer moeten blijven, omdat hun camper kapot ging”, vertelt Patrick. De accu van het voertuig was blijkbaar maar bestemd voor temperaturen van -18 graden maximaal.

De camper was gloednieuw en de eigenaar wist daar niets vanaf. “De kou heeft de accu helemaal leeg getrokken, dus moest de camper worden weggesleept.” Ook een Duitse kampeerauto had het om dezelfde reden lastig, al kon die accu toch iets meer hebben en was wegslepen niet nodig.

Al was het koud, het Noorderlicht was goed te zien © Privé

Ermee leven
Gelukkig vielen de problemen verder mee. “We hebben genoeg activiteiten zoals wandelingen kunnen blijven doen. Dat was dan wel in een iets kortere variant, waar je normaal een paar uur buiten blijft was het nu na een half uur tot een uur weer terug. Tours met husky’s of de sneeuwscooter konden alleen echt even niet.” Verder was het vooral veel binnen zitten, lekker bij de open haard met een warme drank erbij. “Er waren ook een aantal kinderen, die waren gewoon lekker buiten aan het spelen. Die vinden die sneeuw geweldig.”

Vorig jaar, rond dezelfde tijd, waren de temperaturen ook al zo laag in het plaatsje. Voor de Nederlandse familie was dat dus de eerste keer. “Het gebeurt niet jaarlijks, alleen nu toevallig twee keer achter elkaar een paar dagen. We begrepen juist van de lokale bewoners dat het vroeger veel erger was: dan was het nog kouder en duurde het soms wel een aantal weken.”

© Privé

Patrick en zijn gezin hebben twee jaar geleden de stap gemaakt om naar Zweden te verhuizen. Ze werden verliefd op het land na vakanties en maakten in 2022 de overstap. In Nederland mogen we dan wel zeuren als het alleen al rond het vriespunt ligt, maar de familie Den Braber is dus juist de kou gaan opzoeken. En dat went, óók -40 graden. “Natuurlijk denk je soms, zeker als het een beetje waait: ‘pfoe, wat koud’. Maar, je leert er mee te leven. Mensen denken altijd dat je niks meer kan doen als het zó koud is, maar dat is zeker niet zo”, lacht hij.

Warmer
Met goede kleding kom je al een heel eind. De truc is volgens hem juist om niet té warm aangekleed te zijn, met name als je iets actiefs gaat doen. Drie paar sokken aan in je schoenen en twee dikke truien over elkaar aan is dus nergens voor nodig. Laagjes is het sleutelwoord, aldus Patrick. “Ik heb vaak een thermoshirt aan en zorg dat ik dan vier lagen – inclusief jas – aan heb. Dan kun je er twee tot drie uit doen als het nodig is.”

© Privé

Zo koud als het de afgelopen dagen was, dat is het niet meer. Voor het gezin is het nu zelfs ‘warm’ met temperaturen van -22 graden. En warmer gaat het nog wel worden, want dinsdag vriest het zelfs niet meer en wordt het zelfs 2 graden boven nul. “Ik heb begrepen dat het bij jullie in Nederland dan juist wat kouder is, dat er misschien geschaatst kan worden. Dat is leuk nieuws: in Nederland is het dan zelfs kouder dan in Lapland!”

© Privé