Chemours legt productielijn stil om ongewenste uitstoot PFAS-stof te voorkomen

0
111
Foto: Corrado Francke

REGIO – Chemours heeft een productielijn van de fabriek in Dordrecht tijdelijk stilgelegd om ongewenste uitstoot van de stof trifluorazijnzuur (TFA) te voorkomen. Volgens woordvoerder Harmen Geers gaat het om een ‘tijdelijke afschakeling’ tot het zeker is dat de stof niet meer wordt geloosd.

Eind augustus was dat nog wel het geval. Toen legde milieudienst DCMR het bedrijf een last onder dwangsom van 125 duizend euro op. Chemours kreeg de opdracht de onvergunde lozing van TFA te stoppen. Anders moest het bedrijf de opgelegde dwangsom betalen. Chemours spande nog wel een kort geding aan met als doel de last onder dwangsom op te schorten, maar dat wees de rechter vlak voor de kerstdagen af.

Proefopstelling
“Voor Chemours is het belangrijk om aan die last onder dwangsom te voldoen en te laten zien dat we er alles aan doen de ongewenste emissie van TFA te voorkomen”, laat Geers weten. De woordvoerder zegt dat Chemours niet verwacht dat er in alle productielijnen TFA zit. “Maar waar dat is aangetroffen, nemen we nu de juiste maatregelen.”

Zo heeft de chemiereus een proefopstelling neergezet om TFA uit het water te filteren. “Dat lijkt goed te werken, maar er is meer tijd nodig om te kunnen vaststellen dat deze opstelling onder alle omstandigheden de beoogde efficiëntie kan leveren”, aldus Geers.

‘Potentieel zeer zorgwekkend’
TFA is een PFAS-verbinding, die het RIVM aanmerkt als ‘potentieel zeer zorgwekkende stof’. Dit zijn stoffen die nog niet met zekerheid als zeer zorgwekkend bestempeld zijn, maar wel extra in de gaten worden gehouden.

Dit is een artikel van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.