Vuilnisbakken in Dordt zijn slim: ze praten, persen en zijn op af

0
85
© RTV Dordrecht

DORDRECHT – “Dank u, samen zorgen we voor een schone omgeving”, klinkt het vanuit een prullenbak in het centrum van Dordrecht. De blikkerige boodschap is voor wethouder Marc Merx, die net met een glimlach iets in een afvalbak op het Vogelplein heeft gegooid. Dordrecht test vier van dit soort slimme prullenbakken.

Ze praten niet alleen, ze persen ook het afval samen waardoor er meer in de bak past. Daarnaast geven de slimme afvalbakken een seintje als ze bijna vol zijn, zodat de reinigingsdienst ze kan komen legen.

Nu nog is het een robotstem die de gebruiker van de afvalbak bedankt, maar wethouder Merx ziet het wel zitten om Dordtenaren de tekst in te laten spreken, zegt hij tegen RTV Dordrecht: “Misschien zou een ondernemer van het plein het kunnen inspreken, iemand die echt betrokken is, die dan zegt: ‘Ik vind het gewoon hartstikke fijn dat jij je afval hierin gooit, want je houdt ons plein schoon.’”

Oprecht bedankt
De stem aanpassen is één van de mogelijkheden van de slimme prullenbak. “Dus daar moeten we ook gebruik van maken. Het moet ook echt een oprecht bedankt zijn. Dit is echt bedoeld om mensen te motiveren, te helpen om afval op een mooie, goede manier in de bak te laten vallen.”

De gemeente Dordrecht test op vier plekken deze slimme afvalbakken. Naast het Vogelplein, zijn ze ook te vinden op het Van Oldenbarneveltplein, het J.P. Heijneplein en het Achterom. De prullenbakken zijn op afstand af te sluiten, wat bijvoorbeeld handig kan zijn rond de jaarwisseling. Volgens de ontwikkelaar van de slimme prullenbak past er vijf tot zeven keer meer vuilnis in deze bak doordat het systeem het afval meteen plat perst.

© RTV Dordrecht

Het kost Dordrecht 3.400 euro per slimme afvalbak. Het gemeentebestuur zet de technische hoogstandjes in om zwerfafval tegen te gaan. “We plaatsen ze op de hotspots waar we nu zien dat er veel afval naast de prullenbakken terecht komt”, legt wethouder Merx uit. “We moeten gaan kijken naar hoe we de problemen met de huidige afvalbakken kunnen oplossen.” Hij somt de problemen op: “Het valt ernaast, ze zitten vol, of schijnbaar vol, meeuwen kunnen afval er makkelijk uithalen.”

Even verderop is een vogel in een ouderwetse vuilnisbak aan het rommelen. Het afval vliegt in het rond. “Het is idee is om echt het probleem met de ouderwetse afvalbakken op te lossen”, besluit Merx. Naast Dordrecht test een aantal andere gemeenten in Nederland de slimme afvalbakken.

Eén van de problemen is dat vogels op zoek naar eten afval uit de bakken gooien © RTV Dordrecht

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.