Wandelaars vinden hondshaai in Crezéepolder

0
240
De hondshaai werd dit weekend aangetroffen in de Crezéepolder tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk © Instagram @boswachterwouter / Sander Elzerman

REGIO – Bij een wintervogeltelling verwacht je vooral veel vogels tegen te komen, maar in de Crezéepolder tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht stuitten de tellers afgelopen weekend wel op een heel bijzonder exemplaar: een hondshaai. Nee, de naam zegt het al: geen vogel, maar wel een vis van ruim een halve meter groot. “Een intrigerende vondst”, zegt Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.“Een hondshaai is niet zeldzaam of bijzonder”, legt Langeveld uit. Maar, voegt hij direct toe: “Deze is vrij ver landinwaarts gevonden. Dat maakt ‘m wel bijzonder.”

Mede omdat nog onduidelijk is hoe de haai nu precies op de oevers van de Noord terecht is gekomen, ook omdat het wel heel ver landinwaarts is. Kan het niet zo zijn dat het dier er is gedropt? “Dat kunnen we niet helemaal uitsluiten”, zegt Langeveld. “Ik wil er nog goed naar kijken om te zien of er iets opvallends is, bij wijze van spreken een vishaak in z’n bek. Maar het is niet onmogelijk dat het dier hier terecht is gekomen via de rivier.”

Overleden
Op het moment dat de vogeltellers de hondshaai vonden, was het dier al overleden. Het ligt inmiddels in de vrieskist van het Natuurhistorisch Museum, waar het binnenkort wordt onderworpen aan een grondig onderzoek. “We gaan het dier opmeten en wegen en op basis daarvan kunnen we zien of ‘ie erg vermagerd of ziek was”, legt Langeveld uit.

“Is het een mannetje, een vrouwtje, volwassen of jong? Het dier ziet er klein uit, dus waarschijnlijk is het een relatief jong exemplaar. We bewaren het dier voor de toekomst.”

De nieuwste aanwinst is niet de enige hondshaai in het Natuurhistorisch Museum. Er zijn een stuk of vijf ‘volledige exemplaren’, vertelt Langeveld.

Bezoekers hoeven er overigens niet op te rekenen het dier binnenkort tegen te komen. De vis wordt in alcohol geconserveerd en daarna onderdeel van de wetenschappelijke collectie van het museum.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.