Zeldzaam ensemble van gildebekers herenigd in museum Hof van Nederland

0
69
Foto: aangeleverd

DORDRECHT – De Dordrechtse Museum Organisatie is zeer verheugd over de langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van twee zeldzame gildebekers, afkomstig van de Dordtse Broederschap van Wijnkopers (het Wijnkopersgilde). De bekers werden in Hof van Nederland overhandigd aan artistiek directeur Femke Hameetman.

Bijzonder aan deze twee bekers is dat ze deel uit maken van een ensemble van drie bokalen. De derde beker is momenteel te zien in museum Hof van Nederland. Door deze bruikleen worden de drie bekers uit 1582 na bijna 200 jaar weer met elkaar herenigd. Dit is van grote waarde voor de Collectie Nederland en de Collectie Dordrechts Museum.

1582
De gildebekers behoren tot het belangrijkste zilver uit Dordrecht. Door de gegraveerde jaarletter B, weten we dat ze dateren uit het jaar 1582. Ze staan niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van een ensemble van drie bokalen dat in 1582 door het Wijnkopersgilde werd besteld. De derde, vergulde, dekselbeker bevindt zich al sinds 1999 in de collectie van het museum en werd verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Helaas is de zilversmid van de bekers onbekend.

Aan het einde van de 18de eeuw waren ze nog steeds in het bezit van de broederschap. Zij komen namelijk voor op een inventarislijst van bezittingen van deze instelling. Nadien is de vergulde bokaal verkocht. Deze duikt in de 19de eeuw op in de beroemde verzameling kostbaarheden van baron Meyer de Rothschild (1818-1874) in London.

Ook de andere twee gildebekers verdwenen uit Dordrecht en kwamen uiteindelijk terecht in de collectie van antiquair Meier Mossel (1886 – ca. 1951) te Amsterdam. Op 6 februari 1953 werden de bekers door diens weduwe verkocht aan de grootvader van de huidige eigenaren. En nu zijn ze dus weer terug in Dordrecht.

Beide bekers hebben vier gegraveerde voorstellingen van verschillende fasen van het proces van wijnbereiding. De gegraveerde afbeeldingen zijn bijzonder gedetailleerd uitgevoerd en worden onderbroken door maskers (respectievelijk van een man, vrouw en leeuw). Ze zijn tevens bijzonder in hun soort: vorm en versiering zijn opvallend strak vergeleken met andere exemplaren uit de tweede helft van de 16de eeuw. In de 16de eeuw was het gebruikelijke type gildebeker namelijk een zogenoemde drinkhoorn, een grote runderhoorn met een zilveren montuur.

De bekers zijn vanaf 23 januari te bewonderen in museum Hof van Nederland.