NOS: ‘Duizenden extra asielzoekers naar provincie Zuid-Holland’

0
284
Asielzoekers komen aan in Gorinchem, foto: NOS

REGIO – De provincie Zuid-Holland moet vanaf volgende maand meer dan de helft van de extra opvangplekken voor asielzoekers gaan leveren. Het gaat om 18 duizend plaatsen, heeft de NOS berekend. Landelijk komen er 35 duizend extra opvangplekken bij. De extra eis is een gevolg van de spreidingswet die de Eerste Kamer de komende week naar verwachting aanneemt.

Waar de extra opvang in onze provincie precies komt, is nog niet bekend. Op dit moment vangt de regio Rijnmond 3.500 asielzoekers op in noodopvang en in de langdurige opvang. Volgens de spreidingswet gebeurt de verdeling van de 35 duizend opvangplekken op basis van het aantal inwoners per gemeente en hoe welvarend een gemeente is. Ook Brabant en Noord-Holland krijgen er duizenden asielzoekers bij. Zuid-Holland springt eruit, omdat ze een dichtbevolkte en welvarende provincie is. Ook het aantal opvangplekken in de afgelopen jaren tellen mee.

Volgens de NOS moet de gemeente Westland in theorie opvang creëren voor 500 asielzoekers. “Binnen de gemeenteraad is geen draagvlak voor grootschalige opvang van asielzoekers op een wijze die voorgeschreven wordt door het COA”, reageert de gemeente Westland. Volgens een woordvoerder was er in 2016 wel een opvanglocatie beschikbaar, maar werd daar geen gebruik van gemaakt. Ook wijst de woordvoerder erop dat Westland al 1.500 Oekraïners opvangt.

IND kan instroom niet verwerken
De extra opvang is nodig, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de instroom van nieuwe asielzoekers niet aankan. Ook zitten de bestaande asielcentra overvol. Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen twaalf jaar geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad. Op dit moment is er plek voor 69 duizend mensen. Dat moeten er begin 2025 dus 96 duizend zijn.

Papendrecht
Papendrecht biedt momenteel tijdelijke opvang aan 85 asielzoekers. Ook worden er in totaal 61 Oekraïners gehuisvest, onder wie 11 bij particulieren. Papendrecht heeft afgelopen jaar 52 statushouders kunnen huisvesten en dat was 72% van het beoogde aantal. Of er in onze gemeente extra plekken bij moeten komen, is nog niet duidelijk.

Gemeenten kunnen opvangplicht afkopen
In de spreidingswet, waar de Eerste Kamer dinsdag over stemt, staan ook vergoedingen om het voor gemeenten aantrekkelijker te maken opvang te bieden. Een gemeente die zich in de eerste drie maanden meldt en meer dan honderd plekken vijf jaar beschikbaar stelt, krijgt 5000 euro per opvangplek. Gemeenten die zich snel melden maar geen opvang voor vijf jaar kunnen garanderen, krijgen 2500 euro per plek. Gemeenten mogen zelf bepalen waaraan ze het geld uitgeven.

Daarnaast mogen gemeenten binnen een provincie afspraken maken over hoe de opvang eruit komt te zien. Daarbij kan de ene gemeente bijvoorbeeld meer huizen voor statushouders aanbieden, terwijl in een andere gemeente een geschikte locatie voor een opvangcentrum staat. Als een gemeente desondanks geen opvang wil regelen, kan de overheid die gemeente daar uiteindelijk toe dwingen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond, aangevuld door de redactie van RTV Papendrecht.