Actievoerders bezoeken Europees Parlement: ‘PFAS-verbod moet er snel komen’

0
159

DRECHTSTEDEN – Zo’n zeventig Drechtstedelingen die actievoeren tegen de PFAS-uitstoot van chemiebedrijf Chemours gingen woensdag naar Brussel voor een bezoek aan het Europees Parlement. Hun centrale boodschap: “Een Europees PFAS-verbod moet er zo snel mogelijk komen.”

Na een bezoek aan het Huis van de Geschiedenis stond het belangrijkste deel van de dag op het programma: gesprekken met Europarlementariërs. De actievoerders, ondersteund door verschillende lokale politici uit de Drechtsteden, gingen in gesprek met Mohammed Chahim (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Grond en water
Ook deelde de actiegroep potjes met vervuilde grond en vervuild water uit. “Dat maakte wel indruk, we hebben het probleem zichtbaar gemaakt”, zegt Joop Keesmaat namens de groep.

De actievoerders wilden met het bezoek aan Brussel ook inspiratie opdoen om hun stem ook dit jaar nog duidelijker te laten horen. Kees van der Hel: “Wij moeten veel meer gaan lobbyen op de plaatsen waar het moet gebeuren: bij de politiek. We sluiten nog net geen abonnement af, maar het gaat er dicht tegenaan zitten.”

Provincie als controleur
Keesmaat wil vooral meer druk op de provincie zetten. “Er moet 24/7 gecontroleerd worden met snuffelpalen rondom de fabriek. Mijn overtuiging is dat je dan veel meer overtredingen constateert.”

De groep gaat dit jaar ook ‘gewoon’ verder met de wekelijkse emmertjesprotesten, op zaterdagochtend voor de poort van Chemours. Op zaterdag 3 februari is het de tweehonderdste keer.

Dit is een artikel van Corrado Francke voor onze mediapartner RTV Dordrecht.