Column Peter de Liefde: Plastic

0
117
Mijn treurigste plasticmoment...

Bent u ook wel eens in gevecht met plastic verpakking? Mijn treurigste plasticmoment had ik vorige week toen ik aan het klussen was en merkte dat ik geen schaar had. Ik kocht een nieuwe bij Karwei. De verpakking van hard plastic zat er letterlijk omheen geperst.

Net als bij een voorverpakt zakje met plakjes ham hoop je dan in één van de hoeken een pijltje of andere aanwijzing te vinden waaruit blijkt dat je het ding in die bewuste hoek kan openen. Iedere aanwijzing ontbrak echter. Dus keek ik vervolgens bij iedere hoek of er zo’n los zittend lipje van iets dunner plastic aan hing waaraan je moest trekken. Helaas.

Vervolgens checkte ik met mijn vinger de, overigens behoorlijk scherpe, randen van de verpakking aan alle zijden. Ik merkte dat er rondom enige ruimte tussen de bovenkant en de onderkant zat. Ik schat van een tiende millimeter. Ik probeerde of dat voldoende was om met mijn vingers de boven- van de onderkant te trekken maar dat lukte volstrekt niet.

Misschien zou ik daar grip op kunnen krijgen met een nijptang. Dat lukte, de onderkant van de verpakking had ik stevig tussen dat gereedschap geklemd. Nu had ik eigenlijk nog een andere tang nodig om de bovenkant er vanaf te trekken. Ik vond een combinatietang maar de grijpers van de tang bleken helaas te grof om het kleine randje vast te pakken.

Ik kreeg een nieuwe ingeving en pakte uit mijn gereedschapskist nu een priem. Ik wilde echter niet het artikel op een tafel leggen en dan met die priem in de verpakking gaan prikken want voor je het weet beschadig je die. Ik hield daarom met mijn linkerhand het pakje vast om er met mijn rechter hand heel hard in te steken. Dat lukte pas toen ik het spul half tegen mijn buik klemde en tussen mijn vingers ruimte liet voor de priem. Zowaar kreeg ik er een gat in en door een hefboompje te maken tegen de schaar die nog vast zat kon ik voldoende ruimte creëren om de schaar te bevrijden.

Toen ik de volgende dag bij Karwei een ander artikel bij de kassa afrekende vond ik toch dat ik moest melden dat ik nogal wat moeite had gehad met het uit de verpakking halen van een artikel. Het antwoord van de caissière was toen zeer gevat: “Meneer, het gaat het beste met een schaar.”

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl