Wegenbelasting dit jaar overal omhoog, in Zuid-Holland betaal je het meest – UPDATE

0
173
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – In bijna alle provincies gaat dit jaar de wegenbelasting omhoog. Alleen in Groningen en Drenthe worden de tarieven niet verhoogd, blijkt uit cijfers van het CBS. In onze regio ben je de klos: inwoners van Zuid-Holland betalen de meeste wegenbelasting.

Het Rijk en de provincies verwachten in 2024 gezamenlijk ruim 6,8 miljard euro aan wegenbelasting te ontvangen. Dat is ongeveer 422 miljoen euro (6,6 procent) meer dan in 2023.

De wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciale heffing. Daardoor verschilt de belasting ook per provincie, meldt de NOS. Het Rijk verwacht in 2024 ruim 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te ontvangen, ongeveer 7,5 procent meer dan een jaar eerder.

De provincies verwachten in totaal bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te gaan incasseren, 4,2 procent meer dan in 2023.

Oorspronkelijk was de opbrengst van de wegenbelasting bedoeld voor onderhoud aan infrastructuur, maar als er geld overblijft, gaat dat tegenwoordig naar de algemene middelen die het Rijk en de provincie ter beschikking hebben.

Zuid-Holland het duurst
In Zuid-Holland ga je dit jaar 716 euro betalen voor een benzinevoertuig van 1200 kg. In 2023 was dat nog 668 euro. In Noord-Holland betaal je in 2024 ‘maar’ 656 euro. In die provincie ben je dan wel het goedkoopste uit als autobezitter, alleen is de stijging van de motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland dit jaar wel het grootst. Alleen Groningen en Drenthe verhogen de belasting dit jaar niet.

Goed nieuws voor mensen die een volledig elektrische auto rijden: die hoeven geen wegenbelasting te betalen. Al is dat wel voor het laatst: dit belastingvoordeel voor elektrische auto’s geldt tot en met 2024.

Reactie provincie
Volgens een woordvoerder kan de provincie Zuid-Holland niet anders dan zo’n hoog bedrag vragen. Er zijn hier veel wegen, vaarwegen en oevers en die moeten onderhouden worden. Ook regelt de provincie Zuid-Holland veel openbaar vervoer. “Het onderhoud daarvan maakt dat we te maken hebben met hoge lasten”, licht gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen toe.

De sterke inflatie en de onzekerheid rondom subsidies spelen ook een rol. De provincie heeft gewoonweg te weinig geld en om de begroting sluitend te krijgen, moest de wegenbelasting daarom wel omhoog.

De provincie Zuid-Holland krijgt volgens gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen door een rekenfout al acht jaar te weinig geld vanuit het Rijk om allerlei taken uit te voeren. Die fout is ondanks goede bedoelingen nog steeds niet rechtgezet. Dat is een doorn in het oog van Van Leeuwen, zegt ze. “Wat mij betreft komt er nu voor eens en altijd een einde aan en wordt de correctie doorgevoerd. Hans Wiegel zei ooit: Sinterklaas bestaat. En anno 2024 blijkt dat Zuid-Holland te zijn. Daar pas ik voor”, besluit de gedeputeerde van de provincie.

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht en van de redactie van Rijnmond.