Lezing: is het heelal ooit of nooit begonnen?

0
188
Deep field, foto: James Webb Space Telescope

PAPENDRECHT – Op vrijdag 1 maart houdt sterrenkundige Robert de Jong een lezing over ‘het begin van de oerknal’ bij de vereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Al sinds mensenheugenis probeert de mens te begrijpen waar de kosmos vandaan komt. De oerknaltheorie wordt daarbij vaak als het antwoord gegeven, maar deze ontwijkt de vraag waar het heelal vandaan komt. Dit is geen eenvoudig vraagstuk.

Waardoor is dit zo’n lastig vraagstuk en welke moderne oplossingen zijn hiervoor beschikbaar? Zijn deze ooit toetsbaar? Wetenschap is pas wetenschap als je een theorie kunt verifiëren. Een daarvan komt uit het boek ‘Ontstaan van de tijd’, geschreven door de Belgische theoretisch natuurkundige en hoogleraar Thomas Hertog, waarin de ideeën van Stephen Hawking doorklinken. Ook komt de quantumzwaartekracht en de unificatietheorie voorbij.

Robert de Jong is sterrenkundige en verzorgt lezingen. Hij maakt wetenschap toegankelijk voor een algemeen publiek in nieuwsbrieven, publiekslezingen en cursussen.

Robert is autodidact op het gebied van de astronomie en aanverwante wetenschappen en het docentschap zit hem in het bloed. Hij boeit zijn toehoorders op een enthousiaste wijze. Ogenschijnlijk complexe onderwerpen weet hij voor algemeen publiek goed neer te zetten.

De lezing vindt plaats in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 in Papendrecht. De lezing begint om 20 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.