Twijfeltelefoon voor vaccinaties kun je nu ook bellen bij twijfel over anticonceptie

0
65
Foto: Pixabay

REGIO – Op sociale media staat steeds vaker verkeerde of ongenuanceerde informatie over voorbehoedsmiddelen, zien medische professionals. Vrouwen die twijfelen over anticonceptie kunnen daarom vanaf woensdag anoniem advies vragen via een speciaal telefoonnummer van het Erasmus MC.

Het telefoonnummer werd al gebruikt voor mensen die twijfelden over vaccinaties, bijvoorbeeld tegen corona, maar vanaf woensdag kunnen mensen dus ook bellen als ze twijfelen over anticonceptie.

Willemijn van der Kleij is student Geneeskunde en teamleider bij de twijfeltelefoon van het Erasmus MC. Zij en haar collega’s zien hoe informatie over anticonceptie een eigen leven kan gaan leiden op sociale media. “We merken dat er de laatste tijd veel meer informatie rondgaat op sociale media. Dat zagen we al bij corona, over de vaccinaties bijvoorbeeld, maar we zien het nu ook over anticonceptie zoals de pil of de spiraal”, vertelt ze.

Aantal abortussen stijgt
“Daarnaast zien we dat het aantal abortussen het afgelopen jaar hoger was dan het jaar daarvoor. We weten natuurlijk niet of dat direct veroorzaakt wordt door de discussie over de pil, maar het is wel opvallend.”

Het doel van de twijfeltelefoon is om de juiste informatie te kunnen geven aan mensen die twijfelen over anticonceptie en die informatie ook te kunnen nuanceren, legt Willemijn uit. Ook wordt met de telefoonlijn een deel van de werkzaamheden van huisartsen uit handen genomen, die normaal gesproken het eerste aanspreekpunt zijn voor vrouwen met vragen over anticonceptie.

Wel is er een nauwe samenwerking met de huisartsen en hopen zij te kunnen ondersteunen bij de informatievoorziening rondom anticonceptie.

Temperatuur opmeten
Eén van de veelvoorkomende misvattingen over voorbehoedsmiddelen op sociale media is dat het opmeten van de lichaamstemperatuur een betrouwbare manier is om de vruchtbaarheid te bepalen, zegt Willemijn. “Die vorm van anticonceptie is niet betrouwbaar”, benadrukt ze. “Het is een heel goede methode om de vruchtbare periode te bepalen, maar het is geen goede manier om een zwangerschap te voorkomen.”

De anticonceptiepil is tegelijkertijd in een kwaad daglicht komen te staan op sociale media. “Er is bijvoorbeeld inderdaad een verhoog risico op trombose bij de pil, maar dat is veel lager dan wat men laat lijken op het internet. Het is wel belangrijk om je daar bewust van te zijn.”

“Wanneer iemand met deze twijfels zit, heeft diegene nu de mogelijkheid om daar een gesprek over te voeren met iemand vanuit de geneeskunde. Het is belangrijk dat iemand een weloverwogen en geïnformeerde keuze maakt. Voor ons maakt het niet uit welke keuze dat is, als het maar een keuze is op basis van de juiste informatie.”

Willemijn van der Kleij is teamleider bij de twijfeltelefoon © Privé

Campagne op TikTok
Veel informatie over anticonceptie wordt verspreid via TikTok. Dat is ook één van de redenen dat het Erasmus MC die app nu gebruikt om mensen te informeren over het bestaan van de twijfeltelefoon. Daar komt bij dat TikTok-gebruikers onder de doelgroep vallen van de twijfeltelefoon.

“Dat is de leeftijdsgroep van 18 tot 25 à 30 jaar. De campagne op TikTok werkt heel goed, we hebben naar aanleiding daarvan al meteen een aantal belletjes ontvangen vandaag.”

De belletjes die binnenkwamen, gingen vooral over de pil, vertelt ze. Over de risico’s ervan en de mogelijke effecten op de mentale gesteldheid. “Er zijn mensen die bijvoorbeeld in de familie mentale problemen zien of die het in hun omgeving hebben meegemaakt en het daardoor spannender vinden om te beginnen met de pil. Ze proberen dan een inschatting te maken van het risico.”

De twijfeltelefoon is te bereiken op het nummer 088-7555777.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.