Onthullingen over Chemours leveren Zembla-journalist prijs op

0
99

fotomontage: Corrado Francke & Zembla

Roelof Bosma is donderdag door journalistenvakblad Villamedia verkozen tot Journalist van het Jaar 2023. De prijs heeft hij grotendeels te danken aan zijn onderzoek in het PFAS-dossier over chemiebedrijf Chemours.

Het Zembla-team onthulde afgelopen zomer dat de Chemours-fabriek al lange tijd op de hoogte is van de mogelijke gezondheidsrisico’s van de chemische stof. Bosma ging in gesprek met verschillende omwonenden van de fabriek, die uitgebreid hun verhaal vertelden.

Politieke en juridische opvolging
“De indringende portretten van de mensen achter deze industriële doofpot zorgden niet alleen voor politieke en juridische opvolging, maar waren ook doorslaggevend voor de jury om Bosma de titel Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023 toe te kennen”, zo valt te lezen op de website van Villamedia.

Bosma is erg blij met de prijs. “Ik draag de prijs op aan de hele Zembla-redactie en vooral aan de researchers Marco de Lange en Vincent Harmsen en aan eindredacteur Manon Blaas, met wie ik de PFAS-verhalen heb gemaakt.”

‘Schandaaljournalistiek’
Of de prijs volgens Chemours terecht is, valt te betwisten. Het bedrijf betichtte Zembla van ‘schandaaljournalistiek’ en vond dat veel van de beweringen gebaseerd zijn op oude, vage en ontkrachte aantijgingen. “Ze horen niet thuis in de wereld van geloofwaardige journalistiek”, zo viel te lezen in een schriftelijke reactie van het bedrijf op de uitzending in juni.

Dit is een artikel Corrado Francke van RTV Dordrecht