Opening nieuwe locatie voor tijdelijke opvang vluchtelingen

0
112

PAPENDRECHT – In samenwerking met de gemeente Papendrecht opent het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een nieuwe locatie voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf 28 februari 85 vluchtelingen opgevangen. De tijdelijke crisisnoodopvang in een boot aan de Anthony Fokkerweg komt te vervallen. De 50 bewoners van de boot verhuizen naar de nieuwe locatie aan de Poldermolen. Omdat het gebouw aan de Poldermolen ruimte heeft voor 85 personen neemt de totale noodopvang-capaciteit toe met 35 plaatsen. Sinds begin 2023 worden aan de Seringenstraat 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers) opgevangen. Vanaf 28 februari vangt de gemeente Papendrecht in totaal 135 vluchtelingen op.

Wethouder Arno Janssen: “Het is fijn dat de bewoners van de boot nu over kunnen naar de noodopvang in Poldermolen 8. Zo blijven zij met de Papendrechtse samenleving verbonden.”

Integratie asielzoekers
Om de integratie van de asielzoekers in de Papendrechtse samenleving te bevorderen organiseert het COA samen met vrijwilligers dagbestedingsactiviteiten. Bijvoorbeeld recreatieve activiteiten en (basale) Nederlandse taalles. Daarvoor wordt zoveel mogelijk lokaal samengewerkt. Het COA nodigt inwoners en maatschappelijke organisaties in Papendrecht dan ook uit hieraan een bijdrage te leveren.

Burgemeester Margreet van Driel: “Ik vind het belangrijk dat we met deze groep, die al langere periode opgevangen wordt in Papendrecht, verder kunnen gaan. Ze zijn inmiddels bekend met en bij onze samenleving en zo kan verder worden gegaan met hun integratie en participatie in het arbeidsproces en de maatschappij.”

Ruud Jan Verhoeff, manager van de nieuwe COA-locatie in Papendrecht: “We willen de bewoners van de locatie aan de Poldermolen 8 in staat stellen een relevante bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Integratie wordt bevorderd door de taal te leren, te gaan werken (vrijwillig of betaald) en te leren met en van elkaar.”

Open Huis
De gemeente en het COA organiseren op 27 februari een Open Huis van 17.30 tot 18.30 uur. Omwonenden en organisaties zijn welkom om vragen te stellen en de ruimtes te bekijken.

Bron: gemeente Papendrecht (foto aangeleverd)

_______________________________________________________________________________