Drechtstedengemeenten zetten schuldenrust centraal

0
134

foto Daphne Krijgsman / DK Photography

REGIO – De Drechtstedengemeenten gaan voor een snellere en betere schuldhulpverlening. Door het convenant Lokale Overheid te ondertekenen bieden de gemeenten inwoners snellere schuldenrust en perspectief. Het convenant regelt dat de gemeente in haar rol als schuldeiser in principe altijd meewerkt aan schuldregelingen.

De gemeente kan naast schuldhulpverlener ook schuldeiser zijn. Het is belangrijk dat de incasso van vorderingen door gemeenten uniform en op een sociaal verantwoorde manier gebeurt. Dit betekent ook dat er bij kwaadwillende fraude een andere afweging kan worden gemaakt.

De NVVK, de vereniging van financiële hulpverleners, heeft een convenant voor overheidsschuldeisers opgesteld. Met de ondertekening van het convenant werken de Drechtstedengemeenten aan een snellere en betere schuldhulpverlening. Het convenant bevat onder andere de volgende afspraken:
Tijdelijk pauzeren van de incassomaatregelen voor inwoners die aankloppen bij schuldhulp.
Bij voorbaat akkoord gaan met betalingsvoorstellen die de schuldhulpverlener doet.

Peter Heijkoop, voorzitter van het dagelijks bestuur van GR Sociaal: ‘Schuldenrust staat centraal in ons schuldenbeleid. Met het convenant Lokale Overheid bieden we inwoners in de Drechtsteden sneller financiële stabiliteit en toekomstperspectief. Het draagt ook bij aan een eerlijke manier van incasseren waarbij we samenwerken om tot een duurzame oplossing te komen.’

Meer tijd voor vervolg
‘De schuldenrust die inwoners dankzij het convenant krijgen heeft een positief effect’ zegt voorzitter Marco Florijn van de NVVK. ‘Het zorgt ervoor dat ze samen met de schuldhulpverlener met meer rust aan een duurzame oplossing kunnen werken. Incassokosten lopen niet meer op en voor de schuldhulpverlener ontstaat meer tijd om schuldeisers die traag reageren, aan te sporen om snel een regeling overeen te komen.’