Jantje Beton Collectie 4 t/m 9 maart

0
80

PAPENDRECHT – Van maandag 4 t/m zaterdag 9 maart 2024 vindt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte plaats. Kinderen en volwassenen van Scouting Nederland, speeltuinen, jeugdverenigingen, scholen en sportclubs gaan langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar richt Jantje Beton zich op het behoud en renovatie van avontuurlijke en veilige speelplekken. Want buitenspelen is bewezen gezond volgens het recente onderzoek ‘Generation R’.

Binnen zitten is niet gezond en Jantje Beton komt hiervoor in actie. Meer dan 300.000 kinderen in Nederland spelen nooit buiten, want veel speelplekken zijn verouderd of niet veilig. Ruim een kwart van de beheerde speeltuinen wordt binnen vijf jaar opgeheven en het ontbreekt voor veel kinderen aan uitdagende speelplekken op loopafstand.

Buitenspelen is superbelangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Resultaten uit het ‘Generation R’ onderzoek van het Erasmus MC, waarin de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam wordt gevolgd, zijn gematched met buitenspelen. Daaruit blijkt hoe belangrijk buiten spelen is. Kinderen die veel op schermen kijken én weinig buitenspelen, lopen een veel hoger risico om bijziendheid (myopie) te ontwikkelen dan kinderen die een evenwichtige verdeling hebben tussen schermgebruik en buitenspelen. Er is veel overgewicht en kinderen hebben slaapproblemen.

Collecte Jantje Beton aan de deur en online in maart
Tienduizenden vrijwilligers komen in de collecteweek langs met een collectebus. Doneren kan zowel contant als met de iDEAL QR-code. Daarnaast zetten steeds meer clubs online collecteren in via WhatsApp of Social Media. In maart versturen de collectanten via een persoonlijke online collectebus donatieverzoekjes naar familie en vrienden. Online collecteren is contactloos, eenmalig en veilig.