Boskalis: boekt in 2023 een historisch recordjaar

0
160

PAPENDRECHT – Koninklijke Boskalis B.V. (Boskalis) heeft een historisch 2023 afgesloten. Zowel de omzet als het resultaat was nog nooit zo hoog, waarbij alle bedrijfsonderdelen hebben bijgedragen aan deze indrukwekkende cijfers. De omzet is met 20% toegenomen tot EUR 4,28 miljard (2022: EUR 3,58 miljard). De nettowinst is met bijna 150% toegenomen tot EUR 601 miljoen ten opzichte van EUR 241 miljoen in 2022.

Peter Berdowski, CEO Boskalis: “2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken. De nettowinst steeg met bijna honderdvijftig procent tot een recordhoogte van ruim EUR 600 miljoen en de EBITDA tot meer dan één miljard euro. Mooi is te zien dat alle onderdelen van ons bedrijf aan deze prachtige cijfers hebben bijgedragen. Al onze medewerkers verdienen dan ook een groot compliment voor de toewijding, professionaliteit en onderlinge samenwerking waarmee we deze successen hebben kunnen bereiken.

Bij Dredging & Inland Infra waren de schepen zeer goed bezet op grote projecten in het Midden-Oosten, Verre Oosten en Europa. Er is hard gewerkt aan innovatieve infrastructuur, zoals de Fehmarnbelt tunnel in Denemarken en Manila International Airport. Daarnaast waren we druk met diverse klimaatadaptieve projecten, zoals de kustbescherming bij Togo/Benin en dichter bij huis de versterking van de Markermeerdijken ten noorden van Amsterdam. Klimaatadaptieve maatregelen kregen veel aandacht tijdens de COP28 in Dubai. Met onze activiteiten op het gebied van kustverdediging en rivieroeverbescherming bieden we passende oplossingen ter bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering. De noodzaak hiervan werd zichtbaar toen eind 2023 grote delen van Europa werden bedreigd door hoog water als gevolg van extreem weer.

Met onze Offshore Energy activiteiten hebben we opnieuw een grote bijdrage geleverd aan de energietransitie. In 2023 waren we wereldwijd betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken, goed voor 50% van onze offshore-omzet. We voltooiden ons eerste windproject in de Verenigde Staten en waren met verschillende windprojecten druk in Taiwan en Europa. Onze zware-ladingschepen waren betrokken bij een groot aantal spraakmakende transporten. Zeer recent hebben wij ALP Maritime overgenomen. Met deze overname hebben wij onze positie in de markt van Anchor Handling Tugs (AHT’s) versterkt en acht krachtige schepen aan onze vloot toegevoegd. Tot slot hebben ook de eerdere toevoegingen aan de groep – Subsea Services en Marine Survey –weer sterk bijgedragen aan het succesvolle jaar.

De berging wist opnieuw de aandacht van de internationale media te trekken met het succesvol verwijderen van 1,1 miljoen vaten olie vanuit de 48 jaar oude FSO Safer in de Rode Zee bij Jemen. We zijn blij dat deze operatie op tijd was afgerond, voordat er onrust uitbrak in de regio.

Met trots kijken we terug, en met vertrouwen kijken we vooruit. Onze strategie van Sustainable Growth heeft het afgelopen jaar haar rijpe vruchten afgeworpen en ook 2024 lijkt een mooie oogst te beloven. De orderportefeuille is goedgevuld en ook de marktvooruitzichten zijn goed. Wij gaan door op het succesvolle pad van innovatieve infrastructuur, klimaatadaptatie en energietransitie.”

Aanvullende informatie is beschikbaar in het Annual Review 2023 en het Sustainability Report 2023 op https://boskalis.com/reports.