Vijf fracties Papendrecht bezorgd over toekomst Boskalis

0
151

PAPENDRECHT – Nadat Boskalis topman Peter Berdowski zich enige tijd geleden in de pers uitliet over een eventueel vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis uit Papendrecht, lijkt die mogelijkheid nu een stuk kleiner geworden.

In een artikel in AD Drechtsteden van 7 maart over de zeer goede jaarcijfers van 2023 liet Berdowski blijken dat de plannen om Papendrecht te verlaten in de koelkast staan. Het AD stelt: “Boskalis vreesde dat Nederlandse rechters de mogelijkheid zouden krijgen om projecten in het buitenland stil te leggen als daar iets mis blijkt. De baggeraar zou dan contracten niet kunnen nakomen, met enorme financiële gevolgen. Een Kamermeerderheid keerde zich tegen het aanscherpen van de wet”.

Omdat vijf Papendrechtse gemeenteraadsfracties zich toch zorgen maken over een eventueel vertrek van het concern uit Papendrecht stellen zij hierover vragen aan het College van B&W. Het gaat hierbij om de coalitiefracties PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP.

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Boskalis uitbreidt in Abu Dhabi en later dit jaar een besluit neemt over een mogelijk vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland?
2. Deelt u de zorgen over een mogelijk vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis uit Papendrecht?
3. Kunt u toelichten wat de concrete impact zou zijn van het vertrek van het hoofdkantoor voor Papendrecht en de Drechtstedenregio?
4. Is u bekend hoeveel werknemers Boskalis in Papendrecht heeft en hoeveel daarvan woonachtig zijn in Papendrecht en/of de regio?
5. Kunt u toelichten wat het bredere economische belang is van de aanwezigheid van Boskalis voor onze gemeente en regio? Hoeveel toeleveranciers heeft Boskalis bijvoorbeeld in onze regio en wat is de economische waarde daarvan?
6. Kunt u toelichten op welke wijze het college, al dan niet in het verband van de Smart Delta Drechtsteden, in gesprek is met Boskalis over wat de gemeente Papendrecht en de Drechtstedenregio kan betekenen om het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht te behouden? Kunt u daarbij specifiek in gaan op de lobby vanuit de Drechtsteden naar Den Haag?
7. Welke mogelijkheden ziet het college voor het versterken van de samenwerking tussen Boskalis en het technisch onderwijs in onze regio?
8. Op welke wijze bereidt het college zich voor op een onverhoopt vertrek van het hoofdkantoor van Boskalis uit Papendrecht?