Presentatie boek ‘Liberator Down’

0
191
Foto aangeleverd: vlnr Adri Brevet, Jim Keeffe, Wim de Leur

PAPENDRECHT – Vrijdagmiddagmiddag 8 maart om 16.30 uur, vrijwel op de minuut 80 jaar nadat zijn vader boven Papendrecht uit zijn Liberator bommenwerper moest springen, kreeg Jim Keeffe uit handen van Wim de Leur en Adri Brevet het boek Liberator Down overhandigd.

Op die 8e maart 1944 begon voor James Keeffe, een twintigjarige piloot een krankzinnig avontuur, dat hem vanuit Papendrecht, Dordrecht en Rotterdam tenslotte in het beruchte krijgsgevangenkamp Stalag Luft III deed belanden. Bijna 70 jaar later vertelde hij voor de eerste keer zijn belevenissen aan zijn zoon Jim, die er een fantastisch boek over schreef.

Adri Brevet, amateur vlieger en Wim de Leur, als toenmalig voorzitter van het 4-mei Comité, vonden twee jaar geleden dat dit verhaal niet voor ons land verloren mocht gaan en besloten het zelf te gaan vertalen en uit te geven onder de titel Liberator Down.

De opleiding van James in Amerika, zijn stationering in Engeland en het bloedstollende verhaal van zijn laatste en noodlottige ‘raid’ op Berlijn; het komt allemaal aan de orde. Net als zijn avonturen in Papendrecht, zijn maandenlange verblijf in de kringen van het Rotterdams verzet en zijn verblijf in het krijgsgevangenkamp. Het is daarmee een zeldzaam compleet tijdsdocument geworden.

De brieven, die zijn Rotterdamse verzetsvrienden hem al in 1945 stuurden en die als bijlage aan het eind van het boek zijn opgenomen, geven een zeldzaam inkijkje in het Nederland van direct na de oorlog. Jim Keeffe en zijn vrouw Paula kwamen speciaal over uit de staat Washington om het boek in ontvangst te nemen. Dat gebeurde op het hoofdkantoor van GKN Fokker, dat slechts een paar honderd meter verwijderd ligt van de plek waar de jonge piloot zich op 8 maart 1944 moest schuilhouden. Ook de burgemeester van Papendrecht, Margreet van Driel, die het voorwoord schreef, kreeg een exemplaar. Jim benadrukte nog eens hoe belangrijk het is dat het verhaal van zijn vader juist nu weer verteld wordt: ‘Freedom is not free’, ‘Vrijheid is niet gratis’.

Het boek, dat 29,50 euro kost, is te bestellen op: www.liberatordown.nl
Inlichtingen bij Wim de Leur: 0653361977