Theatervoorstelling voor scholen een succes

0
192

foto aangeleverd

PAPENDRECHT – Jaarlijks krijgen zo’n 84.000 kinderen te maken met gescheiden ouders. Dit kan hun ontwikkeling in de weg staan. Erover praten helpt, maar dat vinden jongeren lastig. Om het gesprek op gang te brengen hebben ToBe en Adviespunt SKO, met steun van de gemeente Papendrecht, de bijzondere theatervoorstelling “En de winnaar is…” getoond aan 1350 jongeren van CSG De Lage Waard en Willem de Zwijger College.

Ook was er een speciale avondvoorstelling voor ouders. Wethouders Arjan Kosten (Onderwijs en Volksgezondheid), Jacco van Erk (Sociaal domein) en Jan Dirk van der Borg (Sport, Cultuur en Jeugdzorg) waren aanwezig en getuige van de impact die deze voorstelling maakt.

“En de winnaar is…” is een muzikale etalagevoorstelling gespeeld door acht jongeren en is gemaakt rondom het thema scheiden en de wervelwind aan emoties die de jongeren ervaren. Vanuit diverse perspectieven wordt er gekeken naar vragen als: waar is mijn thuis, waar ga ik wonen, krijg ik een nieuw gezin, wat is nu mijn echte thuis en waar voel ik me veilig? Het doel is een stem geven aan de jongeren die kampen met allerlei emoties, zoals onnodige schuldgevoelens.

Flore Koopen, regisseur: “Het is een voorstelling gemaakt voor én door jongeren. De spelers tonen op zijn of haar manier hun vragen, verdriet en gevoelens.” Eline Vree, teamleider van het Adviespunt SKO: “Als je jongeren de vrije hand geeft om een voorstelling over het thema scheiden te maken, dan ontvouwt zich hun eigen verhaal. In dat verhaal zit hun visie op verschillende aspecten van scheiden. Denk hierbij aan wonen in twee huizen, getuige zijn van ruzies, tussen ouders komen te staan maar ook samengestelde gezinnen, nieuwe partners en seksualiteit en identiteit komen terug. Het is heel belangrijk dat de jongeren hun ervaringen en ideeën over deze onderwerpen kunnen delen.”

Bespreekbaar maken
Er wordt vaak te weinig stil gestaan bij het verdriet van de jongeren. Deze theatervoorstelling heeft als doel het thema scheiden bespreekbaar te maken en jongeren te tonen dat ze niet alleen zijn. Veel jongeren hebben hiermee te maken, maar weten vaak niet wat zij met hun emoties aan moeten. Het team van experts bij het Adviespunt SKO kan hen een luisterend oor bieden en adviseren.

Naast de theatervoorstelling staat het adviespunt SKO klaar voor de scholen, docenten en ouders die voor vragen en advies bij hen terecht kunnen tijdens de inloopspreekuren. Stichting De Vluchtheuvel is aangesloten om gezinnen te ondersteunen vanuit de Christelijke identiteit.