Gemeenten starten werkgroepen zoeklocaties windturbines in Alblasserwaard

0
173
De windturbines komen bij J en S

ALBLASSERWAARD – De gemeenten Molenwaard en Gorinchem zijn bezig met de selectie van mogelijke locaties voor het plaatsen van een aantal windturbines in de Alblasserwaard. Twee van deze mogelijke plekken liggen vlakbij Papendrecht. In dit proces zijn nu werkgroepen van geïnteresseerde omwonenden ingesteld.

Om definitieve zoeklocaties te kunnen vaststellen vinden de gemeentebesturen en gemeenteraden van Molenwaard en Gorinchem het belangrijk om te weten wat inwoners van deze ontwikkeling vinden. Een belangrijke rol in de raadpleging hebben werkgroepen waarvoor inwoners en ondernemers rondom de mogelijke zoeklocaties zich konden aanmelden. Er werden maar liefst 247 aanmeldingen ontvangen, vanuit Molenlanden, Gorinchem, Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Per zoeklocatie heeft men een werkgroep met 20 deelnemers geselecteerd. Hierbij is rekening gehouden met een zo divers mogelijke samenstelling van de werkgroep met inwoners en ondernemers uit de omgeving van de zoeklocatie.

Meepraten
De werkgroepen komen in maart, april en mei drie keer bij elkaar. Deelnemers aan de werkgroepen kunnen meepraten over de zoeklocatie. Ze denken mee over de vraagstelling voor de online raadpleging en over de betekenis van de uitkomst daarvan. Ook vraagt men de werkgroepen om een advies op te stellen over hun locatie voor de betrokken gemeenteraden.

Naast de werkgroepen is er een klankbordgroep voor de windverkenning. Ook deze klankbordgroep komt drie keer bij elkaar en volgt hetzelfde programma als de werkgroepen.

De klankbordgroep kijkt naar het bredere regionale belang en dus niet naar een specifieke zoeklocatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om natuur en vogels, economie (bedrijven), ecologie, duurzaamheid, jongeren, agrariërs of het belang van inwoners in de regio.