Dit wordt de nieuwe trein op de MerwedeLingelijn

0
224

REGIO – Hij krijgt meer deuren per treinstel, er komen toiletten aan boord, is drie rijtuigen lang en krijgt meer plek voor fietsen. De nieuwe trein voor de MerwedeLingelijn moet vanaf eind 2027 gaan rijden en kost de provincie en vervoerder QBuzz vele miljoenen.

De koopovereenkomst voor de treinstellen is deze week getekend, waarmee volgens de provincie wordt voldaan aan een lang gekoesterde wens. “Dit is een mooie stap voor het ov in de regio”, aldus provinciebestuurder Frederik Zevenbergen “Reizigers gaan veel plezier hebben van de beter toegankelijke nieuwe treinen met meer capaciteit voor zowel passagiers als fietsen.”

In Spanje besteld
De in totaal tien treinen zullen gebouwd worden in Spanje door CAF. De provincie trekt daar 13,8 miljoen euro voor uit en schrijft ook nog eens 12 miljoen af op de huidige treinstellen. Dat gebeurt omdat die worden vervangen terwijl ze nog jaren hadden kunnen blijven rijden.

Volgens de provincie was het blijven gebruiken van de bestaande treinen niet mogelijk vanwege de aanpassing van het veiligheidssysteem op het spoor. Ombouwen bleek te duur en de nieuwe treinen bieden een aantal voordelen waarvan een toilet aan boord voor veel reizigers een verbetering zal zijn.

7 jaar langer
Nu de nieuwe treinen besteld zijn, worden de nieuwe afspraken tussen de provincie en de vervoerder van kracht. Qbuzz verzorgt volgens deze afspraken 7 jaar langer het openbaar vervoer in onze regio. In deze periode wordt de dienstregeling van een aantal R-net en snelBuzzlijnen uitgebreid. Daarnaast zijn uiterlijk begin 2030 alle bussen vervangen door elektrische bussen of andere uitstootvrije bussen. De bussen rijden hierdoor straks niet alleen uitstootvrij, maar zijn ook stiller en comfortabeler.

Dit is een artikel van de redactie Drechtsteden.