Actievoerders protesteren tegen Boskalis

0
285
Foto: Theo Viveen

PAPENDRECHT – Vrijdag om 9:00 uur demonstreren activisten van Kalikasan People’s Network for the Environment, AKAP KA Manila Bay, Maya Solidarity Movement en Extinction Rebellion Nederland bij het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht (Rosmolenweg 2) om te wijzen op de ecologische en sociale verwoesting die volgens hen wordt veroorzaakt door de werkzaamheden van Boskalis in de baai van Manilla op de Filippijnen. Zij roepen op tot onmiddellijke beëindiging van alle werkzaamheden in de baai. De activisten bekritiseren ook de Nederlandse staat voor het steunen van het bedrijf in zijn activiteiten in de baai.

In september 2023 werden twee activisten, Jhed en Jonila, ontvoerd door het Filippijnse leger. Zij zijn al jaren actief in campagnes met vissersgemeenschappen om alle landaanwinningsprojecten in Manilla te stoppen en zijn kritisch over de rol van Boskalis. Zij zijn inmiddels weer vrij. Hun advocaat is aanwezig bij de actie in Papendrecht.

Nederlandse staat medeplichtig
De actievoerders vinden dat de Nederlandse staat medeplichtig is aan ecologische vernietiging en mensenrechtenschendingen. Nederland staat namelijk garant voor de order door middel van een exportkrediet.

Een van de grootste bagger- en landwinningsprojecten in de baai van Manilla is de New Manila International Airport van San Miguel Corporation, waarvoor Boskalis de opdracht kreeg voor de bagger- en landwinningswerkzaamheden. Met een contract ter waarde van 1,5 miljard euro is dit het grootste contract in de geschiedenis van Boskalis. De activiteiten van Boskalis in de Filippijnen zijn in verband gebracht met milieu- en mensenrechtenschendingen; onlangs heeft het bedrijf plannen aangekondigd om te verhuizen naar een ander land vanwege “strenge” richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland.

Gelijktijdige actie in Manilla
Op 22 maart is er ook een demonstratie in de Filippijnen voor de Nederlandse ambassade in Manilla. Aanwezig bij het Filippijnse protest zijn Jonila Castro en Jhed Tamano, de twee jonge vrouwelijke milieuactivisten die afgelopen september door het Filippijnse leger werden ontvoerd toen ze overleg voerden met vissersgroepen in het noorden van de baai van Manila. Er wordt aangenomen dat hun ontvoering een represaille was voor hun voortdurende strijd tegen de drooglegging van het noorden van de baai van Manilla, met name rond het controversiële luchthavenproject van San Miguel Corporation en Boskalis.

Blokkade Boskalis door Extinction Rebellion Nederland
Twee jaar geleden, op 20 maart 2022, blokkeerde een groep rebellen van Extinction Rebellion Nederland het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht uit solidariteit met Indonesische en Filippijnse vissersgemeenschappen die zich al lange tijd verzetten tegen de landaanwinningsprojecten van het baggerbedrijf. De actie was het begin van de campagne “Nederlands buitenlands beleid is koloniaal” waarmee de actiegroep in opstand komt tegen projecten die door de Nederlandse overheid in het buitenland worden gefinancierd en gefaciliteerd, maar bijdragen aan gevaarlijke klimaatverstoring en mensenrechtenschendingen.