Brandweer houdt succesvolle open dag in Langerak

0
150
De veetakel uit Brandwijk, foto: Klokradio

MOLENLANDEN – De Open Dag annex Demonstratiedag van de post Langerak van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid, die zaterdag werd georganiseerd, was een groot succes. Tussen 10:00 en 15:00 uur konden belangstellenden kennismaken met de vele vormen van hulpverlening waar de brandweer zich voor inzet. Op de parkeerplaats aan de Wouter van Langherakelaan stond een keur van hulpverleningsvoertuigen uit de regio opgesteld.

Zo kon men het hulpverleningsvoertuig (HV) uit Papendrecht van dichtbij bekijken en zo zien welke apparatuur die auto aan boord heeft. Vaak wordt deze ingezet als er wat meer kracht nodig is om adequate hulp te verlenen.

Ook kon de jeugd zelf aan de gang met de veetakel, die normaal gesproken standby staat in Brandwijk. Juist in de agrarische omgeving van de Alblasserwaard wordt deze regelmatig ingezet.

Foto: Klokradio

Het Team Digitale Verkenning was ook aanwezig. Dat is een ondersteuningsteam dat (nood)hulpdiensten ondersteunt bij de bestrijding van incidenten door gebruik te maken van hoogwaardige technologie.

Links vestingstad Nieuwpoort in infrarood, foto: Klokradio

Drones
Het Team Digitale Verkenning zorgt voor een bijdrage aan de totale beeldvorming door gebruik te maken van drones met geavanceerde camera’s. Hierdoor kan bijgedragen worden aan een veilige en efficiënte werkplek voor hulpverleners tijdens de bestrijding van incidenten.

Ook kan het Team Digitale Verkenning met behulp van technologische hulpmiddelen een beeld genereren van locaties die niet veilig toegankelijk zijn voor hulpverleners. Op de foto zien we links Nieuwpoort via de infraroodcamera, die in een drone is gemonteerd.

En wat natuurlijk ook heel belangrijk is: hoe voorkom je dat er brand ontstaat? Twee dames van de brandweer, Esther van der Vlist van de post Hoornaar-Noordeloos en Linda de Jong van post Sliedrecht, konden alles vertellen over brandpreventie en hadden een keur van folders bij zich om specifieke facetten van brandveiligheid te belichten.

Hulpverleningsvoertuig uit Papendrecht, foto: Klokradio

Toeschouwers konden zien hoe de mensen van de brandweer vakkundig een auto ‘openknippen’ als dat nodig is na een verkeersongeval, waarbij inzittenden bekneld zitten.

Reden voor deze geslaagde dag was voornamelijk de start van de campagne van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid om nieuwe vrijwilligers te werven voor het zo boeiende en onmisbare werk dat de brandweer dagelijks voor de gemeenschap doet. Geïnteresseerden kunnen kijken op gabijdebrandweer.nl of rechtstreeks contact opnemen met iemand van de lokale brandweer.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Klokradio.