Sliedrecht herdenkt liniecrossers

0
74
Foto: MerweRTV

SLIEDRECHT – Op 17 april worden in Sliedrecht om 10:10 uur de liniecrossers herdacht. Dit waren mensen die tijdens de Duitse bezetting de vijandelijke linies doorkruisten (via de Biesbosch) voor het overbrengen van informatie, medicijnen en personen. Tijdens de plechtigheid dragen leerlingen van de basisschool Henri Dunant het Crossline monument over aan een jongere groep leerlingen. Al bijna 40 jaar zorgen Sliedrechtse leerlingen voor dit monument aan het Albrechtplein.

Het monument is gemaakt door kunstenaar Hans Bayens (1924-2003). Hij zou dit jaar 100 jaar zijn geworden.

Het initiatief voor de adoptie van oorlogsmonumenten is afkomstig van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Door de adoptie raken jongeren vertrouwd met de ontstaansgeschiedenis van het monument. Op deze manier leren zij begrijpen waarom ‘hij of zij’ bereid was zijn of haar leven te riskeren voor onze vrijheid.

Burgemeester Jan de Vries en Willem Jan van Keulen zullen beiden het publiek toesspreken. Daarna zal een aantal leerlingen van de Henri Dunantschool gedichten voordragen. Vervolgens worden kransen en bloemen bij het monument gelegd. De plechtigheid wordt rond 11.30 uur afgesloten met een erewacht en een saluut.