Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

0
96

REGIO – De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbescherming 24/7 te volgen is, volgen elkaar in rap tempo op. Dit weekend was te zien hoe een gans de broedplek inpikte en er meerdere eieren legde. Woensdagochtend vroeg werden die eieren opgegeten door een boommarter.

Op de camerabeelden is te zien hoe de boommarter in het nest klimt en zeker twee eieren opeet, vertelt boswachter Blom. Via een appgroep houden professionals en liefhebbers van de visarend elkaar dag en nacht op de hoogte van de ontwikkelingen. Woensdagmorgen werden de nodige berichtjes verstuurd.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen: het mannetje visarend, met de codenaam 7TG, broedt al jaren in de Biesbosch. Vorig jaar kwam de liefde niet tot bloei: een vrouwtje toonde interesse, maar koos uiteindelijk voor een ander en ook toen pikten ganzen zijn nest in én verstoorde een boommarter de broedrust. Geen nakomelingen voor hem dus.

Plottwist
7TG liet zich de afgelopen dagen al minder bij het nest zien. Als hij wel een poging deed om in de buurt te komen, werd hij ruw verjaagd door de ganzen. Is het dan nu helemaal over en uit voor dit jaar voor 7TG op liefdesgebied? “Niets staat nog vast, er kan nog van alles gebeuren”, vertelt Blom. Want er zit een plottwist aan te komen.

“Er is een mannetje visarend gezien bij een ander nest in de Biesbosch. Op een hoogspanningsmast broeden al jaren visarenden. Maar nu lijkt 7TG met het vrouwtje aldaar aan te pappen. We weten het niet zeker, want we kunnen de ring niet goed aflezen, we zien alleen een zeven. Maar het zou heel goed kunnen. Ze zijn ook al bezig met het afbouwen van het nest.” Waar de oorspronkelijke partner van dit vrouwtje is, durft Blom niet te zeggen. Misschien is hij nog niet teruggekeerd uit warmere oorden.

Dit is een verhaal van Marjolein Vos.