Lezing over de grutto in het Streeknatuurcentrum NVWA

0
100
Grutto's in plasdras, foto: Astrid Kant

PAPENDRECHT – Op donderdagavond 18 april is er een lezing door Astrid Kant in het Streeknatuurcentrum van de Natuur- en vogelwacht Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht. Inloop 19:30 uur, aanvang 19:45 uur. Toegangsprijs is € 2,50.

Astrid Kant is een weidevogelbeschermster in hart en nieren. Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar de aantallen nemen af. Door goed beheer is hier nog veel te winnen en dat start met goede kennis. Op deze avond zal zij speciale aandacht geven aan de grutto.

Veel boeren en vrijwilligers zoeken actief naar nesten van weidevogels, markeren ze en brengen ze in kaart. Zij zien vaak alleen de weidevogels en hun nesten. Het grootste deel van de broedcyclus blijft echter voor velen verborgen en juist dat is zo leuk om te observeren. Wat gebeurt er allemaal in en rond de nestkom en hoe weten de ouders hun kuikens groot te brengen?

Astrid Kant licht graag een tipje van deze sluier op. Om het wel en wee van onze weidevogels vast te leggen zit Astrid al bijna vijfendertig jaar met haar telelens in haar zelfgemaakte schuilhutten tussen de weidevogels. Zij legt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels op beeld vast en probeert hiermee de weidevogels een beschermend duwtje in de rug te geven. Door haar kennis en enthousiasme is zij een inspiratiebron voor velen en draagt ze bij aan de bescherming van de weidevogels.