NS zet treinen zaterdag drie minuten stil

0
65
Foto: Rijnmond

UTRECHT – Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen zet NS zaterdagavond om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil. “Het moet nu echt klaar zijn met het geweld tegen onze conducteurs”, zegt een woordvoerder van de NS.

Het besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld. De vrouw werd volgens spoorwegvakbond VVMC van een trap gegooid, geschopt en geslagen. Ook een machinist kreeg volgens de bond klappen.

Groep jongens
De NS heeft aangifte gedaan. Een minderjarige verdachte werd opgepakt; hij is gisteravond vrijgekomen maar blijft verdachte. De jongen zou deel hebben uitgemaakt van een groep jongens die betrokken was bij de mishandeling, die zaterdag rond 22.30 uur plaatsvond. De trein reed tussen Delft en station Den Haag Holland Spoor. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, zegt een politiewoordvoerder.

Het is het laatste incident in een reeks van geweld tegen treinpersoneel. De NS registreerde afgelopen jaar 1042 meldingen van geweldsincidenten, 8 procent meer dan in 2022. “Dan hebben we het niet over een woordenwisseling, maar over bedreigingen, spugen en belagen”, zei een NS-woordvoerder erover. Het was het derde jaar op rij dat de geweldscijfers omhoog gingen.

Dit is een artikel van de NOS.