Internationaal straattheater vermaakt publiek tijdens ‘Dordt Pakt Uit’

0
97
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Onder het motto ‘Dordtse ondernemers zetten de bloemetjes buiten’ wordt aanstaande zaterdag 20 april Dordt Pakt Uit gehouden, een evenement dat georganiseerd wordt door Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht (POBD) en bedoeld is om bezoekers van de binnenstad te laten zien wat winkeliers allemaal te bieden hebben.

Het winkelend publiek wordt zaterdag getrakteerd op muziek en bijzonder straattheater. “We organiseren dit jaar maar één editie van Dordt Pakt Uit dus dan we pakken we ook echt uit”, vertelt Andrea Klingler van de POBD. Voorgaande jaren werd er een voor- en een najaar editie gehouden. “De ochtend is voor de mensen die van rustig winkelen houden. Vanaf het einde van de ochtend en begin van de middag kun je allerlei verschillende soorten straattheater tegenkomen.”

Het straattheater komt niet alleen uit Nederland maar ook van over de grens. Zo is op de Statenplaats een show van een straatartiest op maar liefst 5 meter hoogte te zien. Ook komen er optredens van een Belgische jump-rope groep die al veel internationale prijzen heeft gewonnen. “Wat die jongens doen is echt next level”, zegt Klingler. “Zij brengen lekker veel energie en een spetterend optreden. Deze act treedt midden op de markt op, ter hoogte van de Geldmaatwinkel, en zal zeker veel bekijks trekken.”

Ontroerend straattheater
Wie van klein en ontroerend straattheater houdt, wil zeker kijken bij Steven Luca en zijn pop François Blanc. Deze kleine poëtische act is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. De schilderachtige pop maakt witte portretten van voorbijgangers. Je kunt hem zien op de Voorstraat west ter hoogte van het stadhuis.

Rijdende badkuip
Maar je kunt nog veel meer bijzondere dingen tegenkomen. Een badderende man in een badkuip die dwars door de straten van de binnenstad rijdt bijvoorbeeld. Maar ook een levend bankstel, een mooie marionet en poppenspeler op stelten, maar ook schitterende metershoge papegaaien, vrolijke ballonvogels en prullenbakken die een eigen leven leiden.

Om een idee te krijgen hoe Dordt Pakt Uit eruit ziet, kun je hieronder kijken naar de reportage die RTV Dordrecht tijdens de editie van 2022 maakte.