Ook treinen en bussen Qbuzz staan zaterdagavond stil

0
69
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Vervoersbedrijf Qbuzz sluit aan bij de actie van NS. Die kondigde begin deze week aan aanstaande zaterdag om 22:30 uur alle treinen drie minuten stil te laten staan.

De actie is een protest tegen de mishandeling van een conducteur dit weekend. De vrouw werd volgens spoorwegvakbond VVMC van een trap gegooid, geschopt en geslagen. Ook een machinist kreeg volgens de bond klappen. De trein waarin het gebeurde reed tussen Delft en station Den Haag Holland Spoor.

Helaas hebben we ook te maken met harteloze incidenten en geweld tegen onze medewerkers”, laat Qbuzz weten. “Dat kan zo niet langer. Op zaterdag 20 april zetten we om 22:30 uur onze treinen, trams en bussen drie minuten stil. We laten ons hart spreken en zeggen ‘nee’ tegen geweld in het OV.”

“We willen dat onze collega´s zich veilig voelen tijdens het werk”, voegt Gerrit Spijksma, CEO Qbuzz, eraan toe. “Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie. De maatregelen die wij als vervoerder nemen, lopen tegen grenzen aan en hebben daar echt de inzet van de overheid bij nodig.”

‘Extra maatregel nodig’
Controle en onregelmatigheden rondom het vervoersbewijs is een van de grootste aanleidingen voor agressie, meent Qbuzz. “Daarnaast is er een toename van problematieken waar we als vervoerder geen invloed op hebben, maar waar onze collega´s wel mee geconfronteerd worden. De rol van de overheid is bepalend als het gaat om problemen met overlastgevers, verwarde personen en wapenbezit onder jongeren. Dit raakt direct het veiligheidsgevoel van het personeel.

Qbuzz neemt nu zelf extra maatregelen om de veiligheid te verhogen. “Ons veiligheidspersoneel is nu afhankelijk van politie om identiteit van overtreders zonder ID bewijs vast te stellen. Dat kan anders. Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben.

Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk gehouden worden voor hun gedrag. Vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken. Bovendien ontlast dit de politie. Nee, dit gaat niet alle problemen oplossen, maar draagt bij aan de maatregelen die in gezamenlijkheid een bijdrage leveren aan een groter gevoel van veiligheid en het voorkomen van mogelijke incidenten.”

Dit is een artikel van Marjolein Vos.