Leerlingen brengen stuk ‘De Bokkenrijders’

0
91
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Afgelopen week brachten leerlingen van De Lage Waard de strijd tussen arm en rijk uit de 18e eeuw opnieuw tot leven in een toneelstuk met de titel ‘De Bokkenrijders’. Dit historische stuk verkende de complexe dynamiek van onrechtvaardigheid en verzet tegen onderdrukking, een thema dat nog steeds actueel is.

“Het verhaal gaat over een arm vissersgezin uit Westkapelle dat worstelt om het hoofd boven water te houden in een wereld waar de rijke elite genadeloos regeert. Hun leven neemt een dramatische wending wanneer ze betrokken raken bij De Bokkenrijders, een groep die zowel gevreesd als bewonderd wordt door de gemeenschap,” legt docent Yolanda van Andel, één van de regisseurs van het stuk, uit.

“De Bokkenrijders laat zien hoe sommige mensen een verkeerd beeld van anderen kunnen schetsen om er zelf beter van te worden. De misleiding en strijd tegen onrecht die destijds speelden, vinden we eigenlijk vandaag de dag nog steeds terug, denk maar aan sociale media. Het toneelstuk heeft onze leerlingen niet alleen dichter bij de geschiedenis gebracht, maar ook kritische denkvaardigheden bijgebracht die zij kunnen toepassen in hun dagelijks leven, terwijl het toneelstuk tegelijkertijd ook echt met veel humor werd gebracht.”

De Bokkenrijders werd gespeeld door ruim vijftig leerlingen. Zij oefenden vanaf de herfstvakantie elke vrijdagmiddag hun tekst, liedjes en danspassen onder regie van enthousiaste docenten. Ook decor, licht en geluid werden verzorgd door leerlingen en docenten.

De leerlingen speelden het toneelstuk drie avonden voor leerlingen, ouders en medewerkers en een ochtend voor 300 basisschoolleerlingen van groep 7 uit de regio.

Foto: aangeleverd