AanZet opent feestelijk een nieuwe Maakplaats

0
126
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Onder het genot van kinderchampagne heeft Bibliotheek AanZet afgelopen woensdag de nieuwe Maakplaats in Bibliotheek Papendrecht geopend. Kinderen vanuit het kinderparticipatietraject knipten het lintje door en begonnen direct met een informatieve tekenworkshop. Maakplaats is de creatiefste plek in de bieb, waar kinderen onder begeleiding aan de slag gaan met creatieve projecten rond taal, techniek en toekomst.

Een lintje doorknippen en kinderchampagne
Een kleurrijke slinger was om de nieuwe tafel gespannen en werd feestelijk doorgeknipt door de kinderen zelf. Dit was een speciaal moment, aangezien juist deze kinderen hebben meegedacht over hoe de Maakplaats eruit moet komen te zien en welke activiteiten er gegeven kunnen worden. ‘Het is juist zo leuk om hier samen met andere kinderen iets te doen,’ zei één van de kinderen. AanZet biedt met Maakplaats juist die plek waar kinderen samen creatief bezig kunnen zijn en nieuwe vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen. Een robot bouwen, je eigen spelletje maken, leren handletteren of zoals bij deze opening een vos en een uil leren tekenen, het kan allemaal.

‘Een tekenworkshop is zo duur.’
De nieuwste plek, waar kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met maakonderwijs, werd direct in gebruik genomen. Van 14:00 tot 15:30 uur werd er een tekenworkshop gegeven waarin de kinderen een vos en een uil gingen tekenen. Onder begeleiding van een enthousiaste begeleider werd eerst instructie gegeven en het gesprek gestart over wat vossen zijn en waar ze vandaan komen. De kinderen gingen er enthousiast mee aan de slag aan de hand van een instructieblad. Ook over de uil kwamen interessante weetjes voorbij, waarna de kinderen meerdere soorten uilen konden tekenen.

“Een tekenworkshop is zo duur,” zei een meisje toen haar gevraagd werd waarom ze de workshop zo leuk vond. Dat is exact waarom Maakplaats zo’n uitkomst is. Gratis of tegen een klein prijsje aan de slag met creatief bezig zijn en spullen die je thuis misschien niet hebt, terwijl er ook nog op een leuke manier wordt geleerd. Deze workshop was in elk geval volgens zowel de kinderen als de ouders een groot succes.

Kinderparticipatie
Maakplaats is ontwikkeld dankzij een groepje kinderen in een kinderparticipatietraject. In plaats van te bedenken wat kinderen zouden willen, kwam er een groepje kinderen bijeen, onder begeleiding van Bibliotheek AanZet en een psycholoog, om te vertellen hoe zij de Maakplaats eruit zouden willen laten zien. In drie sessies kwamen zij met ideeën en gingen ze in gesprek. “Het samen doen is juist zo leuk,” zei één van de kinderen.

Workshops
Maakplaats biedt naast de gratis inloopmomenten ook workshops aan. Tegen een kleine vergoeding kun je je kind inschrijven voor een speciale workshop onder begeleiding van een professional. Ze kunnen bijvoorbeeld ontdekken hoe je drones kunt besturen, of alles leren over technisch LEGO.