QR-codes verwijzen naar icoonsoorten in Papendrecht

0
88
Foto: Richard van Hoek

PAPENDRECHT – Wethouder Arno Janssen heeft maandag een eerste tegel met QR-code geplaatst die informatie geeft over een zogenaamde ‘icoonsoort’ die in de omgeving te zien is. Dit gebeurde bij de Egelopvang aan de Admiraal de Ruyterweg.

In Papendrecht komen 22 icoonsoorten voor. Dit zijn dieren en planten die ons een beeld geven hoe het gaat met de biodiversiteit. Als een icoonsoort aanwezig is, wil dat zeggen dat het goed gaat met de natuurwaarde in dat gebied.

Bovendien zijn het soorten waarmee de gemeente het beheer en inrichting van de (openbare) ruimte kan optimaliseren. Veel andere soorten profiteren namelijk mee wanneer we maatregelen treffen voor de icoonsoorten.

Tel ook mee
Om in beeld te brengen hoe het gaat met de icoonsoorten, vraagt de gemeente inwoners naar de soorten op zoek te gaan en via www.waarneming.nl door te geven als zij er een hebben gezien. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tuinhommel, de egel en de huismus.

Foto: Richard van Hoek

QR-codes bij leefgebieden
Om het zoeken makkelijker te maken, worden in de leefgebieden van de icoonsoorten tegels met daarop een QR-code geplaatst. Bij het scannen van deze code met de telefoon kom je bij een educatieve film die meer vertelt over de betreffende icoonsoort en wat je – indien van toepassing – kunt doen om je tuin of balkon aantrekkelijker te maken voor deze soort.

Er zijn ook tegels te vinden onder meer bij Park Noordhoeksewiel en het Slobbengors.