Verliefd stel steelt duizenden euro’s van hun woongroep en spendeert alles aan drugs, hotel en taxi’s

0
117
Foto: Pixabay

REGIO – Een jong stel steelt bijna 3 duizend euro van de instelling waar ze wonen en zet twee dagen lang de bloemetjes buiten. Dan is het avontuur voorbij en zitten ze zwaar in de problemen.

“Ze hebben er heel veel van gefeest”, zegt de rechter. “Drugs, kleding, taxi’s en een hotel. Het ging heel uitgekookt. Stelen van het geld dat van de woongroep is.” Het avontuur van de twee jonge Dordtenaren die samen in een instelling voor jongeren met gedragsproblemen wonen duurt 48 uur. Dan worden ze aangehouden voor diefstal.

Zij is nog een tiener als het allemaal gebeurt en hij een paar jaar ouder. Ze kennen elkaar uit hun woongroep en zijn verliefd. Allebei hebben ze een verstandelijke beperking en een moeilijke jeugd achter de rug. Vorig jaar op 20 september lopen ze weg. Mét de pinpas van het tehuis en een pincode. De jonge vrouw zou het betaalpasje met een smoes hebben ontfutseld aan een nietsvermoedende uitzendkracht. Haar vriend gaat mee op avontuur.

“Met de pinpas is heel veel geld gestolen. Wat is gebeurd, kan niet”, zegt de officier van justitie. De teller stopt na twee dagen feest uiteindelijk op 2939,87 euro. “De groep moet nu heel lang wachten op het geld. Ze hebben het wel eerlijk verteld en hebben er spijt van. Ze gaan het nu samen terugbetalen.”

Strafcorvee
De hoofdpersonen in deze zaak zijn niet aanwezig in de Dordtse rechtbank. “Het is geen onverschilligheid”, zegt hun advocaat Yvonne Zandbergen over de afwezigheid van de vrouwelijke verdachte. “Ze zit in volle spanning. Ze is nu twintig weken. Net over de helft.” Inderdaad: de jonge vrouw is zwanger. Van haar medeverdachte. Het stel bereidt zich voor op hun kindje.

“Er is veel veranderd doordat ze moeder wordt, ze doet het goed. Maar ze is wel jong voor haar leeftijd”, zegt de raadsvrouw. De zorginstelling heeft met de twee een terugbetalingsregeling afgesproken en laat dat niet via justitie gaan. “Daarnaast hebben ze 12 weken lang 4 uur per dag corvee verricht in de woongroep.”

Pas tegen het einde van de rechtszaak wordt duidelijk hoe de vrouw de pinpas precies in handen kon krijgen. “Ze heeft gedaan alsof het haar pas was en alsof ze hem nodig had. Aan een uitzendkracht heeft ze gevraagd of die hem uit de kluis wilde halen. Aan die uitzendkracht heeft ze ook de code gevraagd, die lag ook in de kluis.” Bij tientallen betaalautomaten en pinautomaten gebruiken ze vervolgens de pas voor leuke spullen, overnachtingen, ritjes en drugs. Na 48 uur stoppen de transacties.

Loyaal
Het stel gebruikt inmiddels geen verdovende middelen meer en wil samen hun leven beteren, wordt duidelijk. Ze zijn gemotiveerd om goede ouders te zijn voor hun kind. Aanvankelijk lijkt de man de schuld op zich te nemen. “Meneer durfde niet goed te zeggen dat mevrouw de pas heeft gestolen”, zegt de rechter. “Dat vindt hij niet loyaal. Hij neemt alle schuld op zich en dat vind ik voor hem pleiten.”

Ze veroordeelt de vrouwelijke verdachte tot 80 uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk en verplichte begeleiding. De vader van haar kind moet 60 uur werkstraf gaan uitvoeren, waarvan ook bij hem de helft voorwaardelijk en verplichte begeleiding. Hij krijgt een lagere straf, omdat zij de pas heeft gestolen.

De verwachting is dat terugbetalen aan de instelling nog lang zal gaan duren. Maar dat dat uiteindelijk wel zal gebeuren. “Ze willen het echt goedmaken”, wordt gezegd in de rechtbank.

Dit is een verhaal van Maurice Laparlière van onze mediapartner Rijnmond.